Sport en Bewegen met Diabetes

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging verbetert de lichamelijke en geestelijke conditie. Het zorgt er ook voor dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline en dat de insuline in het lichaam beter werkt. De gevaren zoals een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol kunnen gunstig beïnvloed worden door lichaamsbeweging waardoor complicaties zoveel mogelijk uitgesteld worden. Lichaamsbeweging is goed voor iedereen, maar ook als u wat te zwaar bent. Als er sprake is van overgewicht dan heeft het lichaam meer insuline nodig om de bloedsuikers te normaliseren.

Mensen die aan lichaamsbeweging doen verbruiken extra energie. Deze energie komt voornamelijk uit koolhydraten en vetten. Koolhydraten worden omgezet in glucose(suiker) en vetten in vetzuren die beide zorgen voor de brandstof. Hoe meer inspanning, hoe meer brandstof de spieren nodig en daarmee ook glucose. De bloedsuikerspiegel zal hierdoor gaan dalen. De lever gaat, door de grote inspanning, het lichaam voorzien van glucose uit de reservevoorraad. Bij mensen met diabetes stemt het lichaam de hoeveelheid glucose en de insuline niet goed met elkaar af, daarom moeten er wel maatregelen genomen worden.

Lichaamsbeweging en insulinegebruik

Tijdens lichaamsbeweging is, bij mensen met diabetes die een insuline regime hebben, er geen natuurlijke schommeling van insuline. Deze wordt immers zelf toegediend. Er zal dus aan afstemming gedaan moeten worden m.b.t. voeding, inspanning van de activiteit en de hoeveelheid insuline. Zorg dus voor een goede afstemming anders kunnen zich 2 situaties voordoen:

 1. Hypoglykemie: u loopt risico op een hypo als u uw insulinedosering niet heeft verlaagd, te weinig heeft gegeten of juist de insuline maximaal werkt omdat bijvoorbeeld de huid door de betere doorbloeding beter wordt opgenomen. Extra koolhydraten in dit geval is geen overbodige luxe
 2. Hyperglykemie: u loopt risico op een hyper als u uw insulinedosering teveel heeft verlaagd, teveel heeft gegeten en de inschatting van de activiteit te laag is geweest. Tijdens het bewegen is er een risico op verdere ontsporing, omdat de lever geprikkeld wordt door de inspanning en nog meer glucose gaat afgeven. Deze glucose komt, door een gebrek aan insuline, niet de lichaamscellen in. Door de afwezigheid van glucose in deze lichaamscellen gaat het lichaam over op vetverbranding. Hierbij ontstaan zure restproducten (ketonen) Als deze verzuring in hoge mate optreedt spreken we van ketoacidose en kan bewustzijnsdaling veroorzaken.

Zelfcontrole

Het is verder belangrijk om zoveel mogelijk aan zelfcontrole (bloedsuiker/glucosetest) te doen. Hierdoor weet men beter hoeveel insuline er toegediend moet worden of hoeveel u vooraf kunt eten. Het hangt eigenlijk allemaal samen van welk type activiteit, de duur hiervan, de intensiteit en welk soort insuline u gebruikt. De enige manier om dit te weten te komen is regelmatig de bloedsuiker te controleren.   

Richtlijnen bij inspanning

Tijdens inspanning is het belangrijk dat u voldoende drinkt om het vocht dat u uitzweet aan te vullen. Als er 1 uur ingespannen wordt is water een prima dorstlesser. Als de inspanning langer dan 1 uur duurt, is het raadzaam om vocht met koolhydraten (sportdrank, vruchtensap) te nemen.

Duur inspanningBloedglucose voor aanvangExtra Koolhydraten
<30 min. lichte inspanning               <5 mmol/l10-15 gram
 >5 mmol/lgeen
30-60 min. matige inspanning<5 mmol/l30-45 gram
 5-10 mmol/l                15 gram
 10-16 mmol/lgeen
>60 min. matige inspanning<5 mmol/l45 gram per uur
 5-10  mmol/l30-45 gram per uur
 10-16 mmol/l15 gram per uur

Bron: NDF richtlijn Sport en Beweging bij Diabetes Mellitus, 2000

Spelregels

regels voor sport en bewegen bij diabetes
 • kies een activiteit die bij u past
 • samen bewegen is leuker
 • vertel andere mensen over uw diabetes
 • informeer uw behandelaar
 • kies een geleidelijke opbouw (duur, intensiteit en frequentie)
 • beweeg regelmatig (minimaal 30 min.)
 • doe regelmatig aan zelfcontrole
 • injecteer insuline in het lichaamsdeel die u niet intensief gebruikt tijdens inspanning
 • voorkom inspanning op de piekwerking van insuline
 • beweeg niet met een lage (<5 mmol/l) of een te hoge (>15 mmol/l) bloedsuiker
 • neem altijd iets te drinken/eten mee (dextrotabletten)
 • neem insuline en glucagon mee en vergeet de glucosemeter niet
 • draag goede schoenen, schone sokken en controleer uw voeten
 • zorg voor een goede behandeling van wondjes en blessures

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Ga één halte terug: naar mogelijke therapieën

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.