Alles over Diabetes Nieuwsitem

Ontwikkelingen in glucose meten

Eversense™ - Senseonics™

eversense-senseonics

We trappen af met Eversense™ van Senseonics™. Een sensor die onderhuids wordt ingebracht en die 90 dagen blijft zitten. Maar deze sensor zou wel eens langer kunnen blijven zitten. Er zijn nu onderzoeken gaande of 180 dagen haalbaar is. Op de huid, waar de onderhuidse sensor zit, gaat een zender (oplaadbare transmitter) die het signaal door stuurt via bluetooth naar een app in de smartphone. De app kan alarmeren, maar staat deze uit dan kan men op de vibratie rekenen van de zender.

Helemaal niet meer prikken is er niet bij. Er zal nog een aantal keer gekalibreerd moeten worden om de sensor een betrouwbare uitslag te laten geven en het systeem is niet waterdicht wat het dus wel wat lastig maakt met douchen etc. Elke keer moet men de pleister vervangen om de zender weer op de huid te plakken. Daarnaast moet er wel een klein sneetje in de huid gemaakt worden (achterkant van de bovenarm) om de sensor ondershuids in te brengen en er ook weer na een tijd uit te halen.

Kosten: schatting is dat dit hetzelfde gaat kosten als de huidige glucosesensoren

Dit CGM systeem wordt door Roche Diabetes Care op de markt gebracht. Zij hebben ook een speciale Eversense pagina op de Accu-Chek website.

 

Bron: http://www.senseonics.com en Accu-Chek

GlySens ICGM - GlySens™

glysens-icgm

Een andere implanteerbare CGM sensor is die van GlySens™. De onderzoeken met dit systeem hebben laten zien dat 12 maanden prima gaat. GlySens™ zegt dat dit zelfs tot 18 maanden kan en daar zijn momenteel ook de onderzoeken naar. De plek voor deze sensor is de buik, dus een kleine snee verbaast ons niets. Na plaatsing worden de signalen opgevangen door een externe ontvanger. Wellicht gaat dit in de toekomst veranderen.

Ook bij dit systeem zullen de vingerprikken nog nodig zijn om deze ICGM goed te ijken en betrouwbare waardes te laten geven.

Voorlopig wordt er nog gewerkt aan deze CGM en is deze nog niet goed bevonden en goed gekeurd door instanties.

Bron: http://glysens.com/

Glucowise™ - Mediwise

glucowise

Een totaal andere manier van glucose meten zou met radiogolven mogelijk zijn. Glucosewise™ kan deze meten bij de oorlel of het gebied tussen de duim en wijsvinger. Omdat er geen enkele naald aan te pas komt, kun je ten alle tijden glucose meten. Onbeperkt te gebruiken dus.

Een test duurt 10 seconden. Daarna is deze waarde eenvoudig via een app te uploaden naar je smartphone waarna het te delen is via 'the cloud' naar behandelaren ,vrienden en kennissen.

Een super intressante ontwikkeling aangezien de CE aanvraag loop en wellicht eind 2016 geleverd kan worden!

Bron: http://www.gluco-wise.com/

Glucosens - Netscientific

glucosense

Nog een systeem waarbij met een naald in de vingerprikken niet meer hoeft. Deze meet door middel van een zwakke laserstraal die oplichtende ionen laten reflecteren in het infrarode gebied. De meting duurt 30 seconden. Vooralsnog is het nogal groot en is de wens dat deze kleiner en handzamer wordt.

Daarnaast zijn ze bezig om ook een continu systeem te ontwikkelen.

Er is nog geen aanvraag voor een CE markering en kan men dit ook niet aanschaffen.

Bron: http://www.glucosense.net/

SugarBEAT® - Nemaura

sugarbeat-nemaura

Een snelle opkomende innovatie in de media. Dit komt omdat SugarBEAT® in april 2016 een CE markering krijgt om binnen Europa op de markt te mogen.

Een gepatenteerde technologie waarbij er glucose uit de huid getrokken wordt, die net onder de huid liggen. Via de sensor die op de huid (bovenarm, benen en buik) wordt geplakt, wordt deze hoeveelheid gemeten. Per 5 minuten kan er een meting gedaan worden en via bluetooth wordt deze meting via een app naar een smartwatch of smartphone gestuurd worden om meer inzicht te krijgen. Het is dus een CGM systeem.

De bladvormige patch (1mm dik) kan 24 uur mee en moet een keer geijkt worden met een bloedglucosetest. Zeer boeiende ontwikkeling.

Bron: http://www.nemauramedical.com/sugarbeat/

Transpiratie analyzer

glucose-in-transpiratievocht-meten-met-pleister

Naast de bovenstaande manieren om glucose te meten is er ook ontwikkeling om dit via transpiratie /zweet te analyseren. Er zijn verschillende vormen, maar die we vaak terugzien komt toch wel in de vorm van een slimme armband.

Met behulp van sensoren meet de pleister vochtigheid, glucose, pH-waarden en temperatuur. Deze gegevens zorgen ervoor om een betrouwbaar beeld te geven van de bloedsuikers. Het is gemaakt van dun materiaal grafeen (koolstof atoom) in combinati met een micro-elektroden wat het zo high tech maakt.

Deze smart armband zou redelijk eenvoudig kunnen communiceren met een smartphone om gegevens op te slaan en terug te kijken. Tevens is er ook de mogelijkheid om medicatie via de huid in te brengen.

Spannende ontwikkeling.

Bron: http://news.berkeley.edu/2016/01/27/wearable-sweat-sensors/

Ademtest analyzer

ademtest-glucose-analyzer

Een andere opmerkelijke manier om glucose te meten, zou via een een ademtest kunnen. Nu weten we al dat ketonen, een aceton geur hebben en dus merkbaar zijn.

Applied Nanodetectors LTD is daar, in samenwerking met Centre for Process Innovation (CPI), volop mee bezig. Zij ontwikkelen sensoren die vluchtige organische stoffen kunnen meten en geprint kunnen worden op een plastic onderlaag. Dat is zeer kosteneffectief.

Verdere ontwikkeling zal zich met name bezighouden met het verbeteren van de sensor en de integratie in een point of care diagnostisch apparaat (glucose aan het bed testen op ziekenhuisafdelingen). Dit is een belangrijke doorbraak voor het bekijken van de glucosewaarden en indien het echt voor de consument op de markt komt, kan de technologie een revolutie zijn op de manier waarop we nu glucosespiegels controleren.

Bron: http://www.uk-cpi.com/news/applied-nanodetectors-ltd-and-cpi-to-develop-a-needle-free-breathalyser-for-daily-diabetes-testing/

Traanvocht

noviosense

Laatste ontwikkeling waar we al wat van gehoord hebben via media is glucose meten in traanvocht. Google is één van de partijen in samenwerking met Alcon- Novartis die zorgt voor het contactlens gedeelte.

Een andere partij, gevestigd in Nijmegen, is ook bezig met glucose meten in traanvocht. NovioSense. Opmerkelijk is dat Zilveren Kruis ,VGZ en Mediq Direct Diabetes hier een belang in hebben als investeerders.

NovioSense is een klein en flexibel veertje van minder dan 2 cm in lengte en 1,5 mm in diameter. Het veertje is bekleed met een zachte hydrogellaag. Het flexibele formaat maakt dat het kan buigen op het oppervlak van het onderste ooglid. Hier wordt de sensor geplaatst. Gebruikmakend van state of the art low-power en zeer gevoelige ASIC-technologie, wat ontwikkeld is door Fraunhofer IMS in samenwerking met NovioSense, kan het system elke minuut wijzigingen meten in glucose van traanvocht. De bedoeling is, is dat dit in 2018 op de markt komt.

Wij kijken uit naar de ontwikkeling van Google. Deze lijkt ons iets beter te zitten, dan een veertje dat je op je onderste ooglid moet plaatsen .Voor beide ontwikkelingen hebben we wel wat vragen. 'Hoe zit het met de betrouwbaarheid /accuraatheid?' 'Hoe werkt het met hooikoorts?' 'Hoe zit het met droge ogen, etc?'

Uiteraard blijven we deze ontwikkelingen van beide partijen in dit in de gaten houden.

Bron: http://noviosense.com/

meer nieuwsitems over Diabetes...
Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/allesoverd/domains/allesoverdiabetes.com/application/modules/default/controllers/NieuwsController.php on line 17
Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.