Kunstmatige alvleesklier | Artificial Pancreas | AP | APPEL | iLET

Wat is een kunstmatige alvleesklier?

kunstmatige-alvleesklier-inreda

In het kort vervangt het de functie van de alvleesklier m.b.t het regulieren van de glucosewaarden. Een kunstmatige alvleesklier doet een glucosemeting m.b.v. een glucosesensor
en de pomp of CGR (continue glucose regeling) zorgt dat de glucosewaarden stabiel blijven. Nooit meer in je vingers prikken, nooit meer insuline spuiten/toedienen en nooit meer nadenken over koolhydraten en berekeningen. Het gaat allemaal vanzelf, zonder daar bij na te denken.

Hoe werkt de kunstmatige alvleesklier?

hoe-werkt-een-kunstmatige-alvleesklier

Er zijn 2 verschillende stromingen betreffende een kunstmatige alvleesklier. Er zijn er in ontwikkeling die alleen met insuline werken en een sensor. Hiermee wordt er alleen insuline afgegeven als het moet. (Medtronic 670G is hier een voorbeeld van) Er bestaan ook kunstmatige alvleesklieren die bi-hormonaal werken. (Inreda Diabetic & iLET)  Deze werken eveneens met sensoren, maar kunnen zowel insuline als glucagon afgeven.

De kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic BV APPEL, werkt met 2 glucosesensoren (Medtronic Enlite) die continue de glucose meten. (1 ter controle en daarmee de veiligheid en tegelijk ook handig bij vervanging van een sensor) Daarnaast draagt men ook een hartslag band/ accelerometer.
Alle gegevens worden berekend middels een zelflerend algoritme. Zelf-lerend wil zeggen dat het algoritme zich aanpast aan de gebruiker.
En vanuit deze berekeing kan de pomp insuline laten afgeven of glucagon (om lage bloedsuikers te compenseren)
Met een mooi woord noemen ze dit Closed - Loop (gesloten keten) Het neemt dus de gehele diabetesregulatie over.

2017?

prognose-kunstmatige-alvleesklier

Dit is zeker geen science fiction. Sterker nog, met een beetje geluk is het 2017 op de markt.
Er volgen dit jaar en in 2016 in totaal 3 klinische testen. De 2e klinische test gaat uitmaken over er CE wordt aangevraagd, waarna er de laatste test volgt met 100 deelnemers vanuit Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Glucagon in de pomp

De samenwerking met Novo Nordisk is in volle gang om glucagon in een pomp te kunnen gebruiken. Er wordt nu glucagon gebruikt uit de oranje rescue kit. Om glucagon stabiel in de pomp te krijgen, zijn er aantal bewezen studies nodig om toestemming te krijgen vanuit de EU.
De bedoeling is om de glucagon 100 dgn in een pomp te kunnen houden. Deze onderzoeken kunnen een aantal jaren duren, voordat deze echt voor de pomp geschikt zijn. Deze zal in 2016 gaan starten

Wat gaat een kunstmatige alvleesklier kosten?

artificial-pancreas

Er wordt voorzichtig een bedrag van €2500 genoemd voor de pomp. Daarnaast zullen de kosten voor de glucosesensoren nog komen. Al met al zo'n €6000 op jaarbasis en dat is zeer goedkoop te noemen. Op de achtergrond is men al bezig met de zorgverzekeraars om deze innovatie vergoed te krijgen.

Voor meer informatie klik hier.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.