Herkennen en Klachten | Hypo | Hyper| Hart en Bloedvaten | Nieren | Ogen | Voeten | Seksuele | Geheugen

Herkennen en klachten

Type 1 diabetes is gemakkelijker te herkennen omdat de klachten ineens komen en duidelijk zijn.

Het herkennen van type 2 diabetes is moeilijker. Dit komt omdat hier de diabetes langzaam ontstaat.
De klachten zijn dan ook niet duidelijk, waardoor mensen er langer mee lopen.

Zwangerschapsdiabetes herkennen is moeilijk. Vaak laat een verloskundige een zwangere vrouw testen op diabetes. Als de vrouw veel vruchtwater heeft of de baby erg groot is.

Het EMGO Instituut heeft samen met de vrije universiteit van Amsterdam een diabetes klachten lijst opgesteld (DSC-r) voor volwassenen met type 2 diabetes. Deze kan de behandelaar veel informatie geven over uw lichamelijke en psychische gesteldheid.

For the english diabetes symtom checklist (DSC-r)

Hypoglykemie

hypglykemie- hypo symptomen

Bij een hypoglykemie is er te weinig glucose in het bloed. Dit kan bijvoorbeeld door teveel insuline gebeuren. Insuline dwingt het lichaam om de suikers uit het bloed, ongeacht de hoeveelheid, op te nemen. Wanneer er, om welke reden dan ook, teveel insuline aanwezig is blijft de bloedsuiker gewoon dalen met als risico dat deze waarde te laag wordt. Onder de 3,9 mmol/l spreekt men van een hypo.

Symptomen kunnen zijn:

-zweten

-trillen

-hoofdpijn

-wazig zien

-langzaam denken

-concentratieverlies

-gedragsafwijking (agressie)

-bewustzijnsdaling

-stuiptrekkingen

-coma

Een hypo verhelpen

Om een hypo te verhelpen kan men wat eten of drinken waardoor de bloedsuikerspiegel weer snel stijgt. Snelle koolhydraten (druivensuiker) en daarna langzame koolhydraten (ontbijtkoek, boterham, etc) helpen hierbij.

Wanneer iemand buiten bewustzijn is en niet meer in staat is om te eten of drinken kan men een injectie met glucagon geven. Het hormoon glucagon doet het tegenovergestelde van insuline; het maakt direct de opgeslagen suiker in het lichaam vrij en verhoogt daarmee de bloedsuikerspiegel.

Hyperglykemie

hyperglykemie symptomen

Bij een hyperglykemie (hyper) is er teveel glucose in het bloed. De bloedglucosewaarde is hoger dan >15 mmol/l. Soms wordt er gemerkt dat men ‘hoog’ zit. Dit kan men dus alleen weten als men de bloedglucose controleert (zelfcontrole) doet.

Wanneer krijgt men een hyper?

-Als er te weinig insuline wordt gespoten

-Als er teveel gegeten (koolhydraten) wordt

-Als er niet bewogen wordt, terwijl dat wel anders gedaan wordt

-Als de insuline niet goed wordt opgenomen op de spuitplaatsen

-Ziekte

-Stress

-De insulinepen of insulinepomp doet het niet goed

Wat te doen bij een hyper

Meet de bloedglucosewaarde, is deze hoger dan 15mmol/l dan is er sprake van een hyper.

Is er een insulineschema meegegeven, volg deze dan op. Is er geen insulineschema bekend dan kan het volgende gedaan worden:

-Extra drinken zonder suikers

-Bewegen (mits er al ketonen in het lichaam aanwezig zijn)

Als de bloedglucosewaarde bij herhaling >15mmol/l of eenmaal >20 mmol/l moet er bepaald worden of er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is. Men wil dan weten of er verzuring (ketonen) optreedt. Dan kan door middel van ketonen in de urine of in het bloed te meten. Zie het deel over ketonen.

 

Problemen met hart en bloedvaten

klachten van hart en bloedvaten bij diabetes

Als u diabetes heeft kan de vetspiegel van uw bloed te hoog zijn. U heeft dan een verhoogt cholestorol en een problemen met uw bloeddruk. De kans op ziekten van hart en bloedvaten zijn daardoor wel 2 -4 keer zo groot.

Vetophopingen aan de binnenkant van de slagaderwanden zorgen ervoor dat de bloedvaten nauwer worden met als gevolg dat verschillende organen minder bloed krijgen wat tot klachten kan leiden.

Problemen met de nieren

klachten van nieren bij diabetes

Diabetes kan ook voor problemen zorgen met de nieren. Dit komt doordat de bloedsuiker en de bloeddruk hoger zijn dan normaal. Dat is slecht voor de nieren omdat de kleine bloedvaatjes beschadigt raken.

Men merkt meestal weinig van het ontstaan van nierafwijkingen. Door onderzoek van de urine en het bloed is dit in een vroeg stadium op te sporen. In het begin is er alleen een verhoogde uitscheiding van eiwit in de urine. (microalbuminurie) De aanwezigheid van eiwit in de urine kan duiden op een nierbeschadiging. Bij type 2 diabeten is het vaak een uiting van beschadigde grote bloedvaten. Later neem de eiwituitscheiding in de urine toe en vermindert de functie van de nieren. Hier merkt men nog steeds weinig van, maar is wel meetbaar in urine en bloed. Uiteindelijk zal bij verslechtering de hoeveelheid eiwitten in de voeding vermindert moeten worden.

Het komt dan wel eens voor dat er dan nierdialyse gedaan moet worden of in ergste geval een niertransplantatie.

Problemen met de ogen

oogproblemen bij diabetes

Als de bloedsuikerspiegel te hoog is kunnen er klachten over het gezichtsvermogen optreden. De bekendste hiervan zijn wazig zien met kringen om een lichtpunt, dubbel zien en rode oogleden. Ook bij een lage bloedsuikerspiegel kunnen er zichtproblemen ontstaan. Hierbij gaat het om onduidelijk zien of zwart voor de ogen worden. Deze klachten verdwijnen weer als de bloedsuiker normaal is.

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Deze afwijkingen treden vooral op in het netvlies. De kleine bloedvaatjes in het netvlies zijn zwakker en gaan daardoor makkelijker kapot. Daardoor wordt het zicht slechter. Blindheid komt gelukkig minder voor vanwege de behandelingen die er zijn. Er is een verband tussen het ontstaan van deze afwijkingen, de duur van de diabetes en de hoogte van de bloedglucosewaarden.

Het is dan ook aan te raden om regelmatig een controle te laten uitvoeren door een oogarts.

Als er een lekkage is, in het netvlies van bloed, kunnen er bloedvaatkluwentjes ontstaan en het netvlies bedreigen met afwijkingen. Dit kan behandeld worden door laserstralen op netvlies te richten en de afwijkingen te voorkomen waardoor het gezichtsvermogen behouden blijft.

Problemen met de voeten

diabetes en voetproblemen

Mensen met diabetes hebben soms opeens veel pijn. Soms voelen ze tintelingen of een prikkend gevoel in de huid. Dit kan bij handen en voeten voorkomen.

Diabetes kan de zenuwen beschadigen waardoor deze een tintelend of prikkend gevoel geeft- neuropathie. Soms voelen mensen met diabetes helemaal hun voeten en handen niet meer. Ze merken dan niet meer een wondje op aan een voet of hand. Dat wondje wordt dan groter en kan gaan ontsteken.

Als men daar te lang mee wacht kan het zo zijn dat er amputatie moet plaatsvinden van een teen, voet of zelfs een been. Vandaar dat het belangrijk is om je voeten goed te controleren en te verzorgen.

Een diabetische voet kan vanzelfsprekend worden voorkomen door een goede regulatie van uw bloedglucosewaarden, verantwoordelijk eten,  niet roken en bewegen.

Tip:   -Was uw voeten dagelijks met warm water (37gr) en weinig zeep.

        -Neem vooral geen voetbaden, dat maakt de huid week en wordt daardoor kwetsbaar.

        -Droog uw voeten goed af door te deppen, vooral tussen de tenen (niet wrijven!)

        -Houd de huid soepel met een paar druppels olie, voetencreme of lotion.

        -Geen creme of olie tussen de tenen smeren daar wordt de huid week van

Knip uw nagels recht af en niet te kort zodat de zijkanten van de nagels niet in de huid kunnen groeien. Wondjes kunnen infecties veroorzaken.

Gebruik geen likdoornpleisters en prik vooral geen blaren door. Snijd of knip niet zelf eelt, likdoorns of eksterogen ,maar laat dit door een diabetes gecertificeerd pedicure doen. www.provoet.nl

Heeft u koude voeten in bed, gebruik dan geen kruik, maar liever sokken.

 

Voetcontrole en oefeningen

Door dagelijks te controleren kan er snel worden ingegrepen om verergering te voorkomen. Deze controle duurt niet lang, met 10 min. bent u al klaar.

Een jaarlijkse controle bij een diabetesverpleegkundige, huisarts, praktijkondersteuner, podotherapeut of gecertificeerd diabetes pedicure is verstandig.

Bij zelfcontrole van uw voeten gebruikt u een spiegel. Kijk ook tussen uw tenen.

Let op:

-wondjes

- blaren

- schrammen

- eeltranden

- verkleuring

- kloven

- likdoorns

- een koud of doods gevoel

Overleg met uw (huis)arts, specialist, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner als u iets ziet.

Zoals we weten is bewegen goed voor de doorbloeding en daarbij voelt u zich ook beter. Hieronder een aantal oefeningen voor een betere doorbloeding van uw voeten:

  • Afwisselend hakken/tenen
  • Kniebuigingen
  • Cirkelbeweging met 1 been
  • Opstaan vanuit een stoel zonder uw armen te gebruiken

Seksuele problemen

diabetes en seksualiteit

Net als bij iedereen kunnen mensen met diabetes in hun relatie problemen krijgen met seksualiteit. Die hoeven niet perse met diabetes te maken hebben. Wel is er kans op bepaalde problemen als er diabetes heeft. De zin in seks kan afnemen omdat er minder energie is of vermoeidheid.

Bij mannen en vrouwen kunnen eerder infecties aan de penis en vagina ontstaan. Dit komt omdat bacteriën en schimmels goed kunnen groeien als de urine door een hoge bloedsuiker wat zoeter wordt. Dit kan de kans op infecties vergroten

  • Bij mannen met diabetes kunnen erectiestoornissen voorkomen. Dit kan komen door zenuwbeschadiging of een beschadiging van de bloedvaatjes. Ongeveer de helft van de mannen met diabetes heeft te maken met impotentie.
  • Bij vrouwen kan de vagina droger en pijnlijker of minder gevoelig worden.

Naast de lichamelijke klachten kunnen er ook angsten, onzekerheden voorkomen.

Problemen met het geheugen

Na jarenlange diabetes kunnen mensen problemen krijgen met het geheugen, de aandacht en concentratie. De klachten zijn meestal niet opvallend, maar kunnen wel lastig zijn. Vooral problemen met de ogen is een verrader van schade aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen bij mensen met diabetes type 1.

Vaak werd er gedacht dat de hersenproblemen werden veroorzaakt door het vaak doormaken van een hypoglykemie (lage bloedsuiker). Dat is voor volwassen nooit duidelijk bewezen. Wel is aangetoond dat voor kinderen met vaak zware terugkerende hypo’s blijvende schade is. Dan kan leiden tot concentratie-en leerproblemen.

Er zijn aanwijzingen dat juist langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) bij volwassen voor schade zorgt in het hoofd. Mensen met type 2 diabetes hebben bovendien 1,5 -2 keer meer kans op dementie als leeftijdsgenoten zonder diabetes. Dat geldt voor de zogeheten vasculaire dementie, waarbij vooral schade aan bloedvaten zorgt voor hersenschade, maar ook voor de ziekte van Alzheimer. Daarbij spelen ook andere factoren een rol zoals een afwijkende bloeddruk, cholesterolspiegel, overgewicht en insulineresistentie.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Volgende halte: mogelijke therapie├źn

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.