Freestyle Libre - flash glucose monitoring systeem een stap voorwaarts in glucose meten

Freestyle Libre glucosesensor - Flash Glucose Monitoring

Freestyle Libre ® is een behoorlijk revolutionair product. Dit vervangt het vingerprikken tot het minimale (alleen tijden schommelingen of hypo's). Een prima uitkomst voor mensen die dus regelmatig hun bloedsuikers checken en daardoor veel in de vingers moeten prikken. De technologie komt uit de hoek van continu glucose meten (CGM), iets waar Abbott Diabetes Care al vertouwd mee is. Ze creëren met Freestyle Libre een nieuwe klasse genaamd: Flash Glucose Monitoring. Wat wij direct van Abbott hebben vernomen is dat er meerdere systemen op de Nederlandse markt komen die tot deze klasse gaan behoren, immers dit is pas de 1ste!

Freestyle Libre heeft geen alarm functie, wat dus een wezenlijk verschil is met de continu glucosesensor systemen. 14 dagen! draagt men een glucosesensor op de achterkant van de bovenarm en met de scanner/meter langs de glucosesensor scannen (door kleding heen) en u ziet uw glucosewaarden binnen 1 seconde! De glucosesensor kan continu 8 uur lang waarden opslaan. Scant u in die 8 uur niet, dan gaan de oude waarden verloren en komen er nieuwe glucosewaarden voor in de plaats. Om de 8 uur scannen zorgt dus voor een 24 uurs lijn.

De vertraging tussen bloed en weefselvocht glucosewaarden is gemiddeld 5 - 10 minuten. Houdt daar dus rekening mee!

Het systeem wordt nog niet vergoed en is online te koop. De scanner/meter kost €59,50 en de glucosesensor (14dgn) kost ook €59,50. Met een startset (1 scanner/meter en 2 glucosesensoren) bent u €169,50 kwijt.

Als u wilt weten hoe Freestyle Libre werkt door middel van eenvoudige video instructie, kijk dan hier.

Freestyle Libre en vergoeding

Er zijn de voorgaande jaren veel gesproken over een eventuele vergoeding voor Freestyle Libre.  ZilverenKruis stak zijn nek uit met een eigen onderzoek, CZ heeft een klein onderzoek gedaan met 50 mensen en bij VGZ hebben er 100 kinderen recht op vergoeding als zij collectief bij de DVN zijn verzekerd. Wij hebben dit op de voet gevolgd en vonden het wederom tijd voor een update.

Op 30 april 2018 om 17:00 uur is er grote stap gezet in de geschiedenis wat betreft het glucose meten /controleren van de bloedsuiker.

Freestyle Libre wordt in de loop van 2018 in basisverzekering vergoed voor de volgende 4 groepen;

 • Kinderen (vanaf 4 -18 jaar) met diabetes type 1
 • Volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 (ondanks standaard controle een HbA1c 64 mmol/mol of hoger of HbA1c 8% en hoger)
 • Zwangeren met diabetes type 1 en 2
 • Vrouwen met diabetes type 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

Het definitieve standpunt van Zorginstituut Nederland (ZIN) en het gehele document kan men hier lezen.

Freestyle LibreLink

librelink-freestyle

LibreLink is een app die ontwikkeld was door Airstrip, in opdracht van Abbott Diabetes Care. Echter sinds 2018 heeft Abbott Diabetes Care deze app zelf gemaakt. Officieel heet de app nu Freestyle LibreLink. De app neemt eigenlijk de vaste scanner/reader weg waardoor je dus je glucose resultaten op je smartphone kunt bekijken. In één oogopslag kun je zien hoe hoog je zit afhankelijk van je persoonlijke streefwaarde -de app werkt met kleuren (rood, groen, geel, oranje) Daarnaast kun je het logboek raadplegen, herinneringen instellen en rapporten (dagelijkse trends, tijd binnen doelbereik, hypo's, geschatte Hba1C, etc) bekijken.

Hoe werkt dit? De sensor werkt met NFC (Near Field Communication), welke steeds meer is ingebouwd in smartphones. Heb je deze (nog) niet op je telefoon zitten, dan houdt het eigenlijk al op.

De Freestyle LibreLink app is te verkijgen zowel in de Google play store als in de App Store Jawel, mensen met iOS 11 en hoger en iPhone 7 of hoger kunnen deze app nu ook gebruiken.

Het installeren gaat vrij eenvoudig:

 1. download de app in een van de stores op de smartphone
 2. open de app en maak een account en volg de instructies
 3. start een nieuwe sensor. LET OP! Eenmaal opgestart op de scanner/reader, dan kan er binnen 60 minuten ook gestart worden met de smartphone. 2 systemen tegelijk
 4. check glucose
 5. deel data eenvoudig via LibreView.com

 

Freestyle LibreLink UP

Freestyle LibreLink UP is ook een app. Deze app kan de glucosewaarden van de smartphone (Freestyle LibreLink) gelijk delen met een verzorger/ ouder of iemand anders die graag op de hoogte gehouden wil worden. Zij hebben dus de UP versie op hun smartphone staan.

Men ziet alleen;

 • de huidige glucosewaarden
 • de trendpijl
 • laatste 100 gescande waarden

op het beeld verschijnen.

Voor de android toestellen in Google Play store

Voor iPhone toestellen in de App Store

LibreView

libreview

Sinds februari 2018 kan men gebruik maken van een gratis cloud service LibreView. Dit is een samenwerking tussen Newyu Inc. en Abbott Diabetes Care.

Het programma is webbased, dat betekent dat men overal ter wereld met een internetverbinding zijn/haar rapporten kan inzien en eventueel kan delen met een zorgverlener. Zeker als men de app LibreLink gebruikt op zijn/haar smartphone! (zie hierboven)

Het is vrij simpel. Ga naar www.libreview.com en meldt je gratis aan. Koppel de scanner/reader met de gele kabel aan de pc en upload de data in Libreview. Daarna kan men al de rapporten inzien en eventueel opslaan als .pdf bestand. Het is ook mogelijk om direct deze data te koppelen met het ziekenhuis. Mits het ziekenhuis een LibreView praktijk nummer heeft. Dit praktijk nummer kun je invoeren bij 'accountinstellingen' - 'mijn praktijken'.

Gebruik je de app al, dan heb je al een LibreView account en kun je direct inloggen om de rapporten in te zien en eventueel te delen.

Freestyle Libre PRO

Freestyle Libre is al een aantal maanden (lastig) verkrijgbaar in Nederland. We zijn één van de lucky # 7 (Engeland, Zweden, Spanje, Italie, Duitsland, Frankrijk en dus Nederland) landen die met deze glucosesensor kunnen gaan werken. Gezien de vele reacties op o.a. twitter is men enthousiast over deze glucosesensor en staat men op de wachtlijst om er één te bemachtigen.

In april 2015 heeft men in India de Freestyle Libre Pro gelanceerd. Deze is geblindeerd. Men kan dus niets zien op de 'reader'. Sterker nog, men hoeft alleen de sensor te plaatsen en kan 2 weken (2 weken non-stop continu meting!)  later het systeem laten uitlezen in een kliniek of ziekenhuis. In India, waar het niet vanzelfsprekend is om je bloedglucose te meten is dit een prima manier om veel informatie over bloedglucosewaarden in kaart te krijgen.

Dit zou ook een prima manier zijn voor ziekenhuizen, maar ook voor huisartsenpraktijken in de Nederlandse markt om eventueel beter een type 2 patiënt in te stellen op insulinetherapie of zelfs te diagnosticeren.

Het ziet er veelbelovend uit.

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.