Diabetes Type 1

Diabetes Type 1

Diabetes, ofwel in oude termen suikerziekte. Ook wel aangeduid als diabetes type 1 of type 2.
De medische naam is ‘Diabetes mellitus’.

Wat is diabetes? Kortweg komt het hier op neer. In het lichaam worden de suikers niet goed verwerkt waardoor deze stijgen. Er is teveel suiker/glucose in het bloed. Men heeft dan diabetes type 1, type 2 of ander typen diabetes.

Het komt dat nu? Het lichaam heeft energie nodig zoals een auto brandstof nodig heeft. Die energie wordt gehaald uit voeding. De meest belangrijkste stof voor energie is glucose. Glucose is een soort suiker. Vandaar dat de naam suikerziekte bestaat.
Glucose wordt door het lichaam gehaald uit : brood, melk, macaroni, rijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Deze glucose komen dus in het bloed terecht en kan gemeten worden via het bloed. We noemen dat ook wel een bloedsuikerspiegel.
De hoeveelheid glucose in het lichaam verandert steeds door voeding en beweging.
Glucose heeft het lichaam nodig, maar teveel glucose in het bloed is niet goed. Normaal gesproken zit een bloedsuikersspiegel ’s ochtends tussen de 4- 5 mmol/l. Tijdens het eten stijgt de bloedsuiker en 2 uur na de maaltijd zit deze tussen de 6- 8 mmol/l.
Het lichaam regelt normaal de hoeveelheid suiker in het bloed zelf. Dit gebeurt door een hormoon ‘insuline’. Deze insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed gehaald worden doordat deze in de lichaamscellen terecht kunnen komen. Insuline zorgt dus voor een soort 'sleutel functie'.
Mensen met diabetes type 1 / type 2 of andere typen diabetes maken dus te weinig insuline aan. De alvleeklier presteert niet goed waardoor er dus teveel suiker in het bloed zit.

Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen insuline aan. Momenteel wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Er zijn vragen of de alvleeklier helemaal bij mensen met diabetes type 1 geen insuline meer maakt of dat er juist een stof ontbreekt waardoor de insuline via de alvleesklier niet het lichaam in komt.
De meeste mensen met diabetes type 1 hebben dit op jonge leeftijd gekregen. Een foutje in het lichaam. Hoe dat nu precies komt is nog onduidelijkheid. Soms is diabetes type 1 erfelijk en soms komt het onverwacht.
Zonder insuline kunnen mensen met diabetes type 1 niet leven en brengt dat klachten met zich mee die te herkennen zijn. Daarom krijgen de mensen met type 1 diabetes insuline. Deze insuline wordt het lichaam ingebracht via een insulinepen of insulinepomp.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.