Diabetes en Zwanger | Zwangerschapsdiabetes | Diabetes Gravidarum

Diabetes en Zwanger

Een kinderwens is een belangrijke beslissing. Zeker als u zich afvraagt in hoeverre de diabetes invloed heeft op het verloop van uw zwangerschap en het ongeboren kind. Kunt u diabetes overdragen aan uw kind? Welke risico's draagt een zwangerschap met zich mee? Vanzelfsprekend moet u ook genieten van uw zwangerschap, want vrouwen met diabetes kunnen net zulke gezonde kinderen als vrouwen zonder diabetes. Met de juiste zorg en controle is dat prima mogelijk.

Erfelijk: Diabetes is op zich niet erfelijk, maar de aanleg wel. Als de moeder type 1 diabetes heeft, dan heeft het kind 3% kans op krijgen van diabetes. Heeft de vader diabetes type 1, dan is die kans 6%. Hebben beide ouders diabetes type 1, dan is de kans 30%. Diabetes type 2 is meer erfelijk bepaald. Heeft één van de ouders type 2 dan heeft het kind later 20 - 30 % kans om het ook te krijgen

Zwangerschap: Een goede bloedglucose regulatie is zeer belangrijk. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar zeer zeker ook daarvoor. Dit wordt erg scherp door uw behandelaar in de gaten gehouden. Het Hba1C moet onder de 53 mmol/mol 97%) zijn. Dit gegeven zegt wat over de bloedglucose van de afgelopen 6 - 8 weken. Vooral de eerste 3 maanden van de zwangerschap is erg belangrijk, omdat dan de organen van het ongeboren kind worden gevormd. Een te hoge bloedsuiker voor en tijdens de zwangerschap geeft meer kans op een snelle of langzame groei van het kind, afwijkingen en een miskraam. Daarom wordt de zwangerschap ook we gepland. 

Zelfcontrole: Een goede regulatie van de bloedsuikers bereikt u alleen door veel aan zelfcontrole te doen. Het lichaam verandert onder invloed van de zwangerschap en de bloedglucose zal hierdoor gaan wisselen. U kunt meer kans krijgen op hypo's (met name tijdens het slapen en 's nachts) en soms zijn deze hypo's lastig te plaatsen. In het begin van de zwangerschap zult u wellicht minder insuline nodig hebben, maar na 3 maanden stijgt deze behoefte weer (de placenta is in dit stadium volledig volgroeid) Dit komt ook, niet geheel verrassend, door gewichtstoename en de hormonale werking. Deze hormonen gaan de werking van insuline tegen. Ochtendmisselijkheid kan uw eetpatroon verstoren en daardoor ook uw insuline injectie in de war schoppen. Dit kan tot gevolg hebben dat het lastiger is om binnen uw streefwaarden te blijven. Sommige ziekenhuizen bieden zelfs een continu glucosemeter aan. Verder is het advies, gezond eten, een goede bloeddruk, niet roken en het welbekende foliumzuur.

Bevalling: De meesten vrouwen met diabetes bevallen in het ziekenhuis. Soms wordt de bevalling eerder opgewekt dan de datum dat u bent uitgerekend. Uw bloedsuiker wordt tijdens de bevalling goed in de gaten gehouden, waardoor eventuele schommelingen eerder kunnen worden opgevangen. Na de bevalling zal de arts direct de bloedglucose van de baby onderzoeken. De behoefte aan insuline zal na de bevalling afnemen naar het oorspronkelijke niveau voor uw zwangerschap. Het blijft echter nodig, als u borstvoeding wilt geven, om scherp ingesteld te blijven. Deze bloedglucosewaarden kunnen tijdens en na het voeden snel dalen. Controleer dus regelmatig de bloedsuikers.

Thuiskomst: Zo'n kleintje kan je leven flink overhoop halen. U krijgt ongetwijfeld te maken met onvoorspelbare slaap-en eetpatronen. Dit kan een uitdaging vormen.

Zwangerschapsdiabetes

zwangerschapsdiabetes

Vrouwen die zwanger zijn kunnen ook diabetes krijgen. Dit is meestal weer over als het kindje geboren is. Dit heet zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) en is dus tijdelijk. 1 op de 20 zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken en kan ontstaan na de 24ste week van de zwangerschap.
Tijdens een zwangerschap verandert het lichaam veel. Hierbij komen veel hormonen vrij die de insuline in het lichaam minder goed laten werken. Normaal gesproken maakt het lichaam extra insuline aan, bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of onvoldoende. De bloedsuikerspiegel in het bloed stijgt.

Na de zwangerschap maakt het lichaam weer minder hormonen aan waardoor de insuline beter werkt. De zwangerschapsdiabetes verdwijnt weer.
De kans dat diabetes op latere leeftijd terug komt is wel groter, dus extra goed opletten. 50% krijgt binnen 5 – 10 jaar echt diabetes type 2.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.