Alles over Bloedglucosemeters

Bloedglucosemeters

Een groot aantal mensen met diabetes controleert dagelijks de bloedsuikerspiegel / bloedglucose mbv een bloedglucosemeter ofwel een bloedsuikermeter. Deze handeling vindt soms meerdere keren per dag plaats en is van groot belang voor het diabeteszelfmanagement. Want meten = weten. Op basis van deze bloedglucosewaarden kan er medicatie worden aangepast of het effect van voeding, beweging, stress en ziekte gemeten worden.

Onderstaand vindt u de verschillende merken, modellen bloedglucosemeters. Wilt u ze allemaal in één keer vergelijken? Kijk dan hier.

Betrouwbaarheid/nauwkeurigheid

Alle bloedglucosemeters die in Europa op de markt zijn, moeten voldoen aan een EU-richtlijn voor medische hulpmiddelen. Ze krijgen dan een CE markering. Als ergens binnen Europa een product een CE-markering heeft verkregen, dan is dat product in principe in alle EU landen vrij verhandelbaar. De wetgeving rondom de CE-markering geeft aan waar een glucosemeting aan moet voldoen en gaat met name over de veiligheid van het product.

Tot de invoering van de CE-markering (1993) bestond er in Nederland al het TNO goedkeurlogo. Om dit keurmerk te mogen voeren moest een meter aan strenge en transparante criteria voldoen. Deze richtlijn is ontstaan als gevolg van een vrijwillige afspraak tussen fabrikanten en het beroepsveld. TNO (nu TÜV Rheinland) richtlijn bevat eisen voor meters op het gebied van meetnauwkeurigheid, betrouwbaarheid, robuustheid en ergonomie.

Functionaliteit

Bloedglucosemeters worden getest onder omstandigheden die ook in de praktijk kunnen voorkomen. Zo wordt het functioneren van de meter onderzocht bij verschillende temperaturen en luchtvochtigheid. Zo ook het vervoer van een meter. Werkt deze nog na lang trillen en schokken? Omdat het hier om een medisch hulpmiddel gaat is het ook van belang dat het tegen een stootje kan- een valtest van 1 meter. Verder wordt er ook gekeken naar mogelijke elektrische storingen en/of  dat er elektronische apparatuur juist storingen kunnen veroorzaken.

Prestatie

Naast het technisch testen wordt er ook klinisch onderzoek gedaan met echt bloed. Wat is de afwijking van de werkelijke waarde? Er is hiervoor een internationale standaard ISO 15197:2013. Hierin mag de afwijking maximaal 15% bedragen t.o.v. de werkelijke waarde. Bij een CE-markering mag dat 20% zijn. Vele zorgverzekeraars vereisen een ISO15197:2013 en een kwaliteitskeurmerk zoals TÜV Rheinland, DEKRA of SKUP.

Hier vindt u de lijst met goedgekeurde bloedglucosemeters door TÜV Rheinland

Gebruikersgemak

Het onderzoek naar het gebruikersgemak begint al bij de gebruikershandleiding. Deze moet goed leesbaar zijn en beschikbaar zijn in de taal van de gebruiker. De meter zelf moet ook aan een aantal eisen voldoen. Zijn de resultaten goed leesbaar, zijn de knoppen/touch screen goed te bedienen, kunnen deze door zowel links- als rechtshandigen gebruikt worden?  Kan de teststrip makkelijk in de meter? Geeft de meter een signaal zodra het defect is? Geeft de meter een indicatie zodra de batterij bijna leeg is.

Vergoeding

Gebruikt u insuline dan krijgt u de bloedglucosemeter en testmaterialen vergoed tot een bepaald maximum. Dat kan per jaar verschillen afhankelijk van de zorgverzekeraar en hangt ook af van het aantal keren dat u insuline moet spuiten of gebruik maakt van een insulinepomp.

Mensen die tabletten gebruiken krijgen geen vergoeding voor de bloedglucosemeter en testmaterialen. Er is 1 uitzondering, als u aan de maximale dosis tabletten zit en u moet gaan leren insuline spuiten. In deze overgangsfase van tabletten naar insuline krijgen mensen soms 100 teststrips vergoed.

Verder zetten zorgverzekeraars nu de lijnen uit en bepalen leveranciers (apotheken, medisch speciaal zaken) uiteindelijk, na onderhandeling met fabrikanten, welke merken en modellen er geleverd worden (berust met name op prijs). De keuze zal per zorgverzekeraar en distributeur dus heel goed kunnen verschillen! Wat u nu misschien gebruikt kan volgend jaar wel eens niet meer vergoed worden.

Vingerprikpen

vingerprikpen

Bij elke bloedglucosemeter bevindt zich ook een vingerprikpen om bloed te verkrijgen. Deze zijn er in verschillende maten en soorten. Ook de prikdiepte kan per vingerprikpen verschillen. Lees en bekijk hier de verschillende vingerprikpennen.

Lancet

lancetten tbv vingerprikpen

De lancet die in de prikpen gaat is na 1 keer al bot. Het is dus zeer raadzaam om deze elke keer te vervangen. Uit hygiënisch oogpunt, maar ook omdat  het gevoeliger kan worden om met een botte naald te prikken.

Houdbaarheid teststrips

De betrouwbaarheid van een bloedglucosetest kan afhangen van de houdbaarheid van de teststrip. Veel mensen weten dit niet. Elk merk heeft dan ook een andere houdbaarheid. Kijk dan ook eens op het potje van de teststrip of de folie waarin de teststrip verpakt zit. Daar staat een uiterste houdbaarheidsdatum op, maar dat wil niet zeggen dat na een nieuw potje teststrips openen deze datum gebruikt kan worden. Soms maar 6 maanden en soms wel 2 jaar. Ook op het potje staat een bewaartemperatuur. Meestal is dat tussen de 1 en 30 graden. Worden teststrips aan hogere of lagere temperaturen blootgesteld dat kan er een afwijking in de waarden plaats vinden.

Storende stoffen

We meten met de bloedglucosemeter de suikerspiegel in het bloed. Er zijn een aantal storende stoffen die sommige bloedglucosemeters niet goed kunnen plaatsen en een valse hoge waarden gaan aangeven, met mogelijke gevolgen.

-Maltose: ziet er chemisch uit als een suiker en wordt met name gebruikt bij dialyse patiënten

-Galactose: een voorbeeld hiervan is koemelk. Koemelk bevat een dubbelsuiker (lactose = glucose en galactose)

-Vitamine C: in hoge doseringen kan dit een valse hoge waarde geven

Dit zijn de bekendste, maar er zijn ook nog vele andere medicijnen die een invloed kunnen hebben op de bloedsuikerwaarde. Raadpleeg eens de bijsluiter van de teststrips en overleg met uw behandelaar.

Bloedsuiker/bloedglucose test uitvoeren

bloed suiker meten
 • handen wassen en afdrogen
 • vingerprikpen met een lancet klaarleggen
 • stop de lancet in de prikpen
 • stel de prikdiepte op de prikpen in
 • doe een teststrip in de meter
 • prik aan de zijkant van u vinger
 • breng bloed aan op de teststrip (soms de zijkant)
 • binnen een paar seconden volgt de uitslag
 • noteer de waarde
 • haal de lancet uit de prikpen en doe deze in een naaldencontainer

Abbott Diabetes Care - Freestyle

freestyle bloedglucosemeters abbott diabetes care freedom lite, freestyle lite, freestyle precison, freestyle insulinx

Abbott Diabetes Care heeft een 4-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Freestyle Freedom Lite ®
 2. Freestyle Lite ®
 3. Freestyle Precision ®
 4. Freestyle Insulinx ®

Lees hier meer over de Freestyle ® bloedglucosemeters van Abbott Diabetes Care. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Arkray - Glucocard™

arkray bloedglucosemeters glucocard sigma glucocard X-mini plus

Arkray heeft een 2-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Glucocard ™ Sigma
 2. Glucocard ™ X-mini plus

Lees hier meer over de Glucocard ™ bloedglucosemeters van Arkray. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Ascensia Diabetes Care - Contour®

contour-ts-7220-xt-next-usb-one

Ascensia Diabetes Care (voorheen Bayer Healthcare) heeft een 5-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Contour ® TS
 2. Contour ® 7220
 3. Contour ® XT
 4. Contur ® NEXT
 5. Contour ® NEXT USB
 6. Contour ® NEXT One

Lees hier meer over de Contour ® bloedglucosemeters van Bayer Healthcare. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Dicomed - SensoLite

sensolite nova plus en sensolite nova bloedglucosemeters dicomed

Dicomed heeft een 2-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. SensoLite Nova Plus
 2. SensoLite Nova

Lees hier meer over de SensoLite bloedglucosemeters van Dicomed. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

I-Sens - CareSens

caresens-n-npop-premier-dual

I-Sens heeft een 2-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. CareSens N
 2. CareSens N POP
 3. CareSens Premier
 4. CareSens Dual

Lees hier meer over de CareSens bloedglucosemeters van i-Sens. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Lifescan - OneTouch®

onetouch

Lifescan heeft een 5-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. OneTouch ® Verio ®
 2. OneTouch ® Vita ®
 3. OneTouch ® Verio ® IQ
 4. OneTouch ® Select Plus
 5. OneTouch ® Select Plus Flex

Lees hier meer over de OneTouch ® bloedglucosemeters van Lifescan. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Med Trust - Wellion®

wellion calla, wellion calla light, wellion calla classis, calla dialog, luna duo

Med Trust heeft een 6-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Wellion ® Calla Mini
 2. Wellion ® Calla Premium
 3. Wellion ® Calla Classic
 4. Wellion ® Calla Light
 5. Wellion ® Calla Dialog
 6. Wellion ® Luna Duo

Lees hier meer over de Wellion ® bloedglucosemeters van Med Trust. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

A. Menarini - Glucomen®

A. Menarini heeft een 3-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Glucomen ® LX plus
 2. Glucomen ® Ready
 3. Glucofix ® Tech (was voorheen Areo)

Lees hier meer over de Glucomen ® bloedglucosemeters van Menarini. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

MyLife

pura pura x unio

MyLife heeft een 3-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. MyLife Pura
 2. MyLife Unio
 3. MyLife Pura X

Lees hier meer over de MyLife bloedglucosemeters van Ypsomed. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Roche Diabetes Care - Accu-Chek®

accu-chek-bloedglucosemeter-aviva-nano-performa-mobile-aviva-expert-instant

Roche Diagnostics heeft een 5-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Accu-Chek ® Performa
 2. Accu-Chek ® Mobile
 3. Accu-Chek ® Aviva Expert
 4. Accu-Chek ® Aviva
 5. Accu-Chek ® Aviva Nano
 6. Accu-Chek ® Instant

Lees hier meer over de Accu-Chek ® bloedglucosemeters van Roche Diabetes Care. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Philosys - Gmate

Gmate Wheel

Philosys heeft een 3-tal bloedglucosemeters in hun portfolio

Van links naar rechts zijn dat

 1. Gmate Origin
 2. Gmate Smart
 3. Gmate Wheel

Lees hier meer over de Gmate bloedglucosemeters van Philosys. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

 

OK Biotech - Lumina

lumina-ok-biotech

Wederom een nieuwe bloedglucosemeter die voet op Nederlandse bodem zet. Echter de fabrikant (Taiwanees) zelf zal deze niet introduceren. Dat wordt gedaan door het bedrijf GD Medical Pharma BV. Deze partij heeft al naam gemaakt (niet al te best) met de Gmate modellen die toch niet zo nauwkeurig waren als uiteindelijk bleek.

Lees hier meer over de Lumina bloedglucosemeter. Hier staat ook of deze bloedglucosemeters vergoed worden en waar deze verkrijgbaar zijn.

Nieuwe bloedglucosemeters in de markt

freestyle-libre

Freestyle Libre ® is een behoorlijk revolutionair product. Dit vervangt het vingerprikken tot het minimale (alleen tijden schommelingen of hypo's). Een prima uitkomst voor mensen die dus regelmatig hun bloedsuikers checken en daardoor veel in de vingers moeten prikken. De technologie komt uit de hoek van continue glucose meten, iets waar Abbott Diabetes Care al vertouwd mee is. 14 dagen! een sensor op de achterkant van de bovenarm en met de scanner/meter langs de sensor scanner en u ziet uw glucosewaarden binnen 1 seconde! De vetraging tussen bloed en weefselvocht glucosewaarden is gemiddeld 5 minuten. Houd daar dus rekening mee. Het systeem wordt nog niet vergoed en is online te koop. De scanner/meter kost €59,50 en de sensor (14dgn) kost ook €59,50. Met een startset (1 scanner/meter en 2 sensoren) bent u €169,50 kwijt.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

 

Ga één halte terug: naar mogelijke therapieën

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.