Andere Typen Diabetes | MODY | LADA | MIDD | Neonatale diabetes

MODY een ander type diabetes?

Een iets minder vaak voorkomende vorm van diabetes is  MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) Dit is een vorm van diabetes type 2 die op een jonge leeftijd begint. De aanleg voor MODY is meer erfelijk bepaald dan de ‘gewone’ soorten diabetes. Er zijn verschillenden soorten MODY-vormen. Bij alle vormen is er iets misgegaan bij de aanleg van de alvleesklier tijdens de zwangerschap. Het gevolg is dat de alvleesklier al vroeg in het leven uitgeput raakt en minder insuline kan maken.

Vaak krijgen kinderen met pas ontdekte diabetes standaard de diagnose diabetes type 1 en moeten dus insuline spuiten. Bij MODY is een andere behandeling beter. Als kinderen een goede MODY hebben, blijven ze hun hele leven op dezelfde manier licht ontregeld. Ze krijgen nauwelijks complicaties en insuline is helemaal niet nodig.

Bij de minder goede MODY-vormen verloopt diabetes wel zoals type 1, maar die kinderen vaak de eerste 10 jaar met tabletten worden behandeld voordat ze insuline moeten spuiten.

LADA een ander type diabetes?

Er is een vorm van diabetes type 1 die zich voordoet als diabetes type 2 doordat het geleidelijk begint. LADA (Latent Auto-immune Diabetes in Adults). Naar schatting hebben 15 van de 100 mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk een LADA vorm.

Of patiënten LADA hebben is te zien aan de antistoffen die ze in het bloed hebben, deze zijn dezelfde als type 1. Vooral bij jonge, slanke mensen die die diabetes type 2 krijgen is het zinvol om nader onderzoek te doen of het niet gaat om een LADA.  Dat maakt namelijk uit voor de behandeling; bij LADA is het beter meteen insuline te nemen ipv tabletten, want dan blijven de eigen insuline producerende cellen nog wat langer intact.

Neonatale diabetes een ander type diabetes?

Mensen die al in hun eerste 6 maanden diabetes kregen, kunnen een bepaalde vorm hebben van neonatale diabetes. Tot voor kort was dat de diagnose type 1. Mede door onderzoek van de Erasmus Universiteit  is ontdekt dat het kan gaan om een speciale vorm van diabetes, die anders behandeld moet worden dan diabetes type 1. Er is ontdekt dat er een genetische variatie voor zorgt dat er een kanaaltje van de alvleesklier minder goed werkt. Dat probleem kan worden behandeld met hetzelfde medicijn dat ook voor diabetes type 2 patiënten wordt gebruikt. Mensen die voor hun 6de levensmaand diabetes hebben gekregen, kunnen zich hier op laten testen.

 

MIDD een ander type diabetes?

Een zeldzame vorm van diabetes is MIDD (Maternally Inherited Diabetes and Deafness) Deze wordt door de moeder overgedragen via het erfelijk materiaal van de mitochondriën  (energiefabriekjes van de cel) De alvleesklier reageert niet goed op de stijging van de bloedsuikerspiegel en geeft weinig insuline af. MIDD wordt meestal ontdekt tussen het 30ste en 50ste jaar. Patiënten hebben dan soms al jaren te maken met gehoorverlies. De aandoening lijkt op type 1 en type 2 diabetes. Het kan vaak eerst goed behandeld worden met alleen tabletten.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.