Wat is Diabetes ?

Wat is Diabetes ?

diabetes-type-1

Diabetes, ofwel in oude termen suikerziekte. Ook wel aangeduid als diabetes type 1 of type 2.
De medische naam is ‘Diabetes mellitus’.

Kortweg komt het hier op neer. In het lichaam worden de suikers niet goed verwerkt waardoor deze stijgen. Er is teveel suiker/glucose in het bloed. Men heeft dan diabetes type 1, type 2 of andere typen diabetes.

Het komt dat nu? Het lichaam heeft energie nodig zoals een auto brandstof nodig heeft. Die energie wordt gehaald uit voeding. De meest belangrijkste stof voor energie is glucose. Glucose is een soort suiker. Vandaar dat de naam suikerziekte bestaat.
Glucose wordt door het lichaam gehaald uit : brood, melk, macaroni, rijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Deze glucose komen dus in het bloed terecht en kan gemeten worden via het bloed. We noemen dat ook wel een bloedsuikerspiegel.
De hoeveelheid glucose in het lichaam verandert steeds door voeding en beweging.
Glucose heeft het lichaam nodig, maar teveel glucose in het bloed is niet goed. Normaal gesproken zit een bloedsuikersspiegel ’s ochtends tussen de 4- 5 mmol/l. Tijdens het eten stijgt de bloedsuiker en 2 uur na de maaltijd zit deze tussen de 6- 8 mmol/l.
Het lichaam regelt normaal de hoeveelheid suiker in het bloed zelf. Dit gebeurt door een hormoon ‘insuline’. Deze insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed gehaald worden doordat deze in de lichaamscellen terecht kunnen komen. Insuline zorgt dus voor een soort 'sleutel functie'.
Mensen met diabetes type 1 / type 2 of andere typen diabetes maken dus te weinig insuline aan. De alvleeklier presteert niet goed waardoor er dus teveel suiker in het bloed zit.

Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen insuline aan. Momenteel wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Er zijn vragen of de alvleeklier helemaal bij mensen met diabetes type 1 geen insuline meer maakt of dat er juist een stof ontbreekt waardoor de insuline via de alvleesklier niet het lichaam in komt.
De meeste mensen met diabetes type 1 hebben dit op jonge leeftijd gekregen. Een foutje in het lichaam. Hoe dat nu precies komt is nog onduidelijkheid. Soms is diabetes type 1 erfelijk en soms komt het onverwacht.
Zonder insuline kunnen mensen met diabetes type 1 niet leven en brengt dat klachten met zich mee die eenvoudig te herkennen zijn. Daarom krijgen de mensen met type 1 insuline. Deze insuline wordt het lichaam ingebracht via een insulinepen of insulinepomp.

Wat is Diabetes type 2 ?

diabetes-type-2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar te weinig. Ook naar diabetes type 2 wordt veel onderzoek gedaan. Maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of komt er te weinig in het lichaam? Omdat er een stof ontbreekt waardoor de insuline niet uit de alveesklier komt? Er is in ieder geval een tekort aan insuline in het lichaam bij mensen met type 2.
Mensen met diabetes type 2 hebben nog een ander probleem. Er komt teveel vet in het bloed- cholestorol noemen ze dat.
Het duurt vaak jaren voordat mensen ontdekken dat ze diabetes type 2 hebben. Helaas beschadigt de diabetes het lichaam intussen wel. Daardoor wordt diabetes type 2 ook wel een sluipmoordenaar genoemd.
Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Hoe dat precies komt weten we nog niet. Wel weten we dat overgewicht en te weinig beweging het risico van diabetes type 2 kan vergroten. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met erfelijke aanleg. Komt diabetes type 2 in de familie voor?

Vroeger heette diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker / ouderdomsdiabetes. Mensen kregen het namelijk op oudere leeftijd. Nu zien we diabetes type 2 ook op jongere leeftijd. Dit heeft meestal te maken met leefstijl, beweging en voeding.
Factoren die de kans op diabetes type 2 / suikerziekte vergroten zijn:
-    Een hoge bloeddruk
-    Hart- en vaatziekten
-    Hoog cholesterolgehalte/ vetspiegel
-    Overgewicht (BMI >27kg/m2) , vooral met vet rond de middel (appelvormige omtrek om de middel groter dan 88cm voor vrouwen en groter dan 102cm bij mannen)
-    Zwangerschapsdiabetes
-    Roken
-    Afkomst. Bij mensen  van Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst komt diabetes type 2 meer voor.

Voor een diabetes type 2 risco test kunt u terecht op www.kijkopdiabetes.nl. Is er een verhoogd risico, ga dan naar uw huisarts.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Het verschil tussen Type 1 en Type 2 diabetes

Hieronder staat een kort overzicht over het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes.

 

Type 1 diabetesType 2 diabetes
Het lichaam maakt (vrijwel) geen insuline meer aanHet lichaam maakt te weinig insuline en/of het lichaam reageert minder op insuline
De klachten zijn: dorst, veel plassen, wazig zien, afvallen terwijl er voldoende voeding genomen wordt, zwakte of vermoeidheid en (in ernstige situaties) verzuring van het lichaam (aceton geur) Andere klachten zijn: prikkelingen in voeten, benen en handen, jeuk en witte vloedDe klachten zijn: vermoeidheid, droge mond, wazig zien,jeuk, witte vloed en prikkelingen. Ook dorst en veel plassen komen voor
De klachten ontstaan vrij plotseling, binnen een paar weken. De diagnose type 1 kan snel gegeven wordenOmdat de klachten veel oorzaken kan hebben, wordt er vaak niet meteen aan diabetes gedacht. Het kan daardoor langer duren voordat de diagnose echt duidelijk is
Naar de oorzaken wordt nog veel onderzoek gedaanEr kan een erfelijke factor aanwezig zijn. Overgewicht is een bekende oorzaak
Type 1 komt op alle leeftijden voor. De meesten krijgen dit op jonge leeftijd. Er zijn naar schatting 107840 mensen met type 1Type 2 komt op alle leeftijden voor, maar meestal op oudere leeftijd. Er zijn naar schatting 970560 mensen met type 2

 

 

Volgende halte: het herkennen van klachten

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.