Vragen over diabetes

 • Is diabetes erfelijk?

  Zowel bij type 1 als bij type 2 zijn voor een deel erfelijk. Er zal dus aanleg in de familie aanwezig zijn. Dit is met name bij type 2 diabetes.

  Vaak zijn ouders of grootouders ook bekend met type 2 diabetes. op dit moment kan er geen voorspelling gedaan worden of iemand diabetes krijgt, want niet alle oorzaken zijn bekend.

 • Kun je diabetes genezen?

  Nee, helaas is er nog geen uitzicht op genezing. Diabetes kan wel goed behandeld worden. Als u diabetes heeft, is dat voor de rest van uw leven.

 • Bestaat er een klein beetje diabetes?

  Nee, u heeft diabetes of u heeft het niet. Echter de diabetes uit zich anders, want niet ieder mens is gelijk. Dat maakt het gelijk ook een uitdagend ziektebeeld voor behandelaren.

  Vandaar dat ook elke behandeling anders is. Er is niet 1 soort behandeling mogelijk. Het is verstandig om er wel goed mee om te gaan en te luisteren wat uw behandelaar u verteld.

 • Krijg je diabetes van teveel suiker eten?

  Nee, van teveel suiker eten krijgt u geen diabetes. Suiker alleen is niet gevaarlijk.

  Wel is het belangrijk dat u gezond eet. Zie ook het hoofdstuk voeding en diabetes. Dast houdt wel in dat veel suiker niet verstandig is. Juist in producten waar veel suiker in zit, zitten vaak ook veel calorieën en ongezonde vetten. Die zijn slecht voor uw gezondheid.

  Raadpleeg anders eens een diëtist, die kan u prima begeleiden met gezonde voeding en vele varianten daarop.

 • Kun je aan sport doen als je diabetes hebt?

  Uiteraard! Sporten is juist goed en zeker voor mensen met diabetes!

  Sporten helpt om de bloedvaten gezond te houden. De schade die diabetes kan aanrichten krijgt minder kans.

  Flink bewegen zoals wandelen, fietsen is ook sporten. Het is belangrijk om iedere dag zo'n 30 minuten actief te blijven. Kijk en zoek wat het beste bij u past.

  Heeft u diabetes en wilt u juist meer bewegen, praat hier dan over met uw behandelaar en eventueel diëtist. Zij kunnen uw behandeling waaar nodig aanpassen en u voorzien van goed advies passend bij uw situatie.
   

 • Kun je eerder ziek worden als je diabetes hebt?

  Nee hoor,als u diabetes heeft, heeft u net zoveel kans op verkoudheid of griep als ieder ander.

  Als u diabetes heeft en u heeft de griep, dan kan dat heel vervelend zijn. Het is dan lastiger om uw bloedsuiker /bloedglucose goed onder controle te houden.

  De griep kan wel zwaarder aanvoelen of langer duren. Daarom geven behandelaren mensen met diabetes vaak een griepprik.

 • Kan ik met diabetes zwanger worden?

  Ja, dat kan. Echter het is heel belangrijk dat uw bloedsuiker/ bloedglucose constant blijft, ook voor dat u zwanger bent.

  Dit is heel belangrijk om problemen voor u en u ongeboren kind zo klein mogelijk te houden. U zult regelmatig zelfcontrole (bloedsuikers meten) moeten doen. Daarnaast zult u vaak contact hebben met uw behandelaar om eventueel uw insuline aan te passen.

  Wie nu tabletten slikt, zal tijdens de zwangerschap tijdelijk insuline moeten spuiten. Heeft u een zwangerschapswens? Geef dit dan aan bij uw behandelaar.

 • Welke tabletten voor diabetes behandeling bestaan er?

  Er zijn diverse soorten tabletten met een verschillende werking

  Er zijn tabletten die:

  • insuline in de alvleesklier stimuleren en de werking daarvan bevorderen
  • lichaamscellen gevoeliger maken voor insuline en glucosevorming in de lever verminderen
  • de opname van glucose in de darmen vertragen
  • insulinevorming bevorderen juist tijdens de maaltijd
  • ongevoelige lichaamscellen gevoeliger maken voor insuline en de beta-cel beschermen
  • beta-cellen in de alvleeklier stimuleren en de glucagonproductie onderdrukt, waardoor de glucoseproductie in de lever daalt
  • de overmaat van glucose via de urine afvoeren
  • combinatie tabletten van de bovenstaande
 • Wat is suikerziekte/diabetes?

  Kortweg komt het hier op neer. In het lichaam worden de suikers niet goed verwerkt waardoor deze stijgen. Er is teveel suiker/glucose in het bloed. Men heeft dan diabetes

  Het komt dat nu? Het lichaam heeft energie nodig zoals een auto brandstof nodig heeft. Die energie wordt gehaald uit voeding. De meest belangrijkste stof voor energie is glucose. Glucose is een soort suiker. Vandaar dat de naam suikerziekte bestaat.
  Glucose wordt door het lichaam gehaald uit : brood, melk, macaroni, rijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Deze glucose komen dus in het bloed terecht en kan gemeten worden via het bloed. We noemen dat ook wel een bloedsuikerspiegel.
  De hoeveelheid glucose in het lichaam verandert steeds door voeding en beweging.
  Glucose heeft het lichaam nodig, maar teveel glucose in het bloed is niet goed. Normaal gesproken zit een bloedsuikersspiegel ’s ochtends tussen de 4- 5 mmol/l. Tijdens het eten stijgt de bloedsuiker en 2 uur na de maaltijd zit deze tussen de 6- 8 mmol/l.
  Het lichaam regelt normaal de hoeveelheid suiker in het bloed zelf. Dit gebeurt door een hormoon ‘insuline’. Deze insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed gehaald worden doordat deze in de lichaamscellen terecht kunnen komen. Insuline zorgt dus voor een 'sleutel functie'.
  Mensen met diabetes maken dus te weinig insuline aan. De alvleeklier presteert niet goed waardoor er dus teveel suiker in het bloed zit.

 • Wat is het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes?

  Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen insuline aan. Momenteel wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Er zijn vragen of de alvleeklier helemaal geen insuline meer maakt of dat er juist een stof ontbreekt waardoor de insuline via de alvleesklier niet het lichaam in komt.

  Bij type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar te weinig. Ook hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of komt er te weinig in het lichaam omdat er een stof ontbreekt waardoor de insuline niet uit de alveesklier komt? Er is in ieder geval een tekort aan insuline in het lichaam.

 • Bestaan er andere typen diabetes?

  Ja, en hier volgen de benamingen:

  • MODY
  • LADA
  • MIDD
  • Neonatale diabetes
  • MODY: Een iets minder vaak voorkomende vorm van diabetes is  MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) Dit is een vorm van diabetes type 2 die op een jonge leeftijd begint. De aanleg voor MODY is meer erfelijk bepaald dan de ‘gewone’ soorten diabetes.
  • LADA: Er is een vorm van diabetes type 1 die zich voordoet als diabetes type 2 doordat het geleidelijk begint. LADA (Latent Auto-immune Diabetes in Adults). Naar schatting hebben 15 van de 100 mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk een LADA vorm.
  • MIDD: Een zeldzame vorm van diabetes is MIDD (Maternally Inherited Diabetes and Deafness) Deze wordt door de moeder overgedragen via het erfelijk materiaal van de mitochondriën  (energiefabriekjes van de cel) De alvleesklier reageert niet goed op de stijging van de bloedsuikerspiegel en geeft weinig insuline af.
  • Neonatale diabetes: Mensen die al in hun eerste 6 maanden diabetes kregen, kunnen een bepaalde vorm hebben van neonatale diabetes. Tot voor kort was dat de diagnose type 1. Mede door onderzoek van de Erasmus Universiteit  is ontdekt dat het kan gaan om een speciale vorm van diabetes, die anders behandeld moet worden dan diabetes type 1.
 • Welke soorten insuline zijn er?

  Er is een verschil tussen de insuline die zorgt dat er altijd insuline aanwezig is (basale insuline) en de insuline die zorgt dat de maaltijd goed wordt verwerkt (bolus insuline). Deze laatste zorgt ervoor dat de insuline snel in het bloed wordt opgenomen.

  Er bestaan:

  • Snelwerkende insulines: Novorapid, Apidra en Humalog
  • Kortwerkende insulines: Actarapid, Humuline
  • Middellangwerkende insulines: Insulatard (NPH)
  • Langwerkende insulines: Lantus, Levemir, Tresiba
  • Mix insulines: Novomix (30/50/70), Humalog mix (25/50), Humuline mix
 • Wat houdt zelfmanagement in?

  Insulinetherapieën die de bloedsuikers verbeteren vragen een actieve betrokkenheid, zowel met het toedienen als met de zelfcontrole. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer, omdat de insuline soms sneller wordt opgenomen in het lichaam en soms gaat het voedsel sneller door de maag.

  Bovendien is het altijd een ruwe schatting hoeveel koolhydraten er in het eten zitten en welk effect lichaamsbeweging heeft. Insuline kan de ene keer anders werken dan de andere keer, onder invloed van stress, emoties, ziekte en medicatie. Het is dan ook niet raar dat het voor veel mensen lastig is om een goede instelling te halen of te behouden. Dagelijkse bijsturing aan de hand van zelfcontrole van de bloedsuiker is dus nodig. Om die bloedsuikerspiegel tussen de 4 – 8 mmol/l te houden. Deze goede instelling kan zorgen dat de kans op klachten van de ogen, nieren, zenuwen met 50 -75% verminderen.

 • Insulinepen of insulinepomp?

  Intensieve insulinetherapie (meerdere keren per dag insuline injecteren) kan voldoende zijn voor een goede diabetesregulatie. Met behulp van zelfcontrole en 4 insuline injecties per dag is het mogelijk om de bloedglucosewaarden tussen de 4 – 10 mmol/l te houden.

  Een andere manier om een goede diabetesregulatie te bereiken is met insulinepomptherapie. Met behulp van een insulinepomp wordt er een vastgestelde hoeveelheid insuline per uur afgegeven aan het lichaam. De basale dosis. Daarnaast wordt er voor iedere maaltijd een bolus (extra dosis insuline) afgegeven om de maaltijd op te vangen. Een insulinepomp is niets anders dan een computergestuurde motor die een geprogrammeerde hoeveelheid insuline vanuit een reservoir het lichaam in brengt. Dit gaat via een infusieset die een koppeling vormt tussen de pomp en de huid.

  Het ligt er maar net aan wat de voorkeur heeft en/of uw behandelaar hier mee in stemt.

 • Wat is een glucosesensor?

  Sinds een aantal jaren kan er gebruik worden gemaakt van glucosesensoren. Dit is een meter die continue een glucose meet. Dit gebeurt d.m.v. een naaldje dat een aantal dagen blijft zitten en een signaal zend naar een ontvanger.

  Deze ontvanger kan een alarm afgeven wanneer de glucose te hoog of te laag dreigt worden. Zeer geschikt voor mensen die een hypo niet goed voelen aankomen (hypo-unawareness). Deze glucosesensoren zijn prijzig (€4500 per jaar) en worden in specifieke/goedgekeurde ziekenhuizen uitgezet en in sommige gevallen vergoed.

 • test

  test

  test

Staat uw vraag hier niet bij?

Gebruik dit formulier om ons een vraag te stellen.

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.