Voeding en Diabetes

Voeding

Onze voeding bestaat voor het grootste deel uit koolhydraten en daarnaast eiwitten en vetten. De koolhydraten en vetten zorgen voor de nodige energie om dagelijks te functioneren. De koolhydraten worden in onze dunne darm omgezet in glucose/suiker. Via de darmwand wordt glucose opgenomen in ons bloed. Het bloed vervoert de glucose door ons lichaam om de cellen te voorzien van energie. Om dat te kunnen doen moet de glucose de cellen in. Dit kan alleen door het (sleutel)hormoon insuline. Om klachten en problemen te voorkomen is het juist belangrijk dat het glucosegehalte in het bloed zo normaal mogelijk blijft. Gezonde voeding en een goed lichaamsgewicht zijn een belangrijk uitgangspunt.

In 2015 is er een nieuwe richtlijn gekomen met betrekking tot voedingsaanbevelingen en voedingspatronen. Lees hier een eenvoudige samenvatting

Diëtist en voeding

Bij diabetes wordt er extra aandacht besteed aan koolhydraten en vetten in de voeding. Een gebakje een biertje kan allemaal geen kwaad, zolang de schommelingen van de bloedsuikerspiegel niet te groot worden. Zonder inzicht van uw voeding is het lastig optimaal resultaat te behalen met uw huidige medicatie. De diëtist kan u helpen meer inzicht te geven en de juiste keuzes te maken. Zij kan perfect maatwerk leveren. Vanaf 2011 is er geen verwijzing meer nodig van de huisarts. Raadpleeg uw zorgverzekeraar hoe het precies met de vergoeding zit.

Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat apps voor de smartphone om koolhydraten goed te leren tellen, bij te houden en om nog veel meer informatie op te slaan. Hier staat een overzicht van een aantal betrouware en veel gebruikte apps.

Variatie in voeding

water- H2O

Goede voeding bestaat uit gevarieerd gebruik van voedingsmiddelen waarin de volgende bestanddelen aanwezig zijn:

 • Koolhydraten: zit in brood, aardappelen en pasta
 • Vetten: zit in vlees, vis en boter
 • Eiwitten: dit zit in vlees,vis, gevogelte, melkproducten, eieren, peulvruchten, granen
 • Vitamines en mineralen: dit zit in groenten, fruit, graanproducten en zuivelproducten
 • Voedingsvezels: dit zit in groenten, fruit, volkorenbrood, volkoren graanproducten en peulvruchten
 • Water: het lichaam bestaat uit meer dan helft uit water = belangrijk

Tips:
- zorg voor variatie in voeding
- wees matig met vet (vooral met dierlijk vet)
- eet voldoende zetmeel en voedingsvezels
- wees zuinig met zout
- drink elke dag minimaal 1,5 ltr vocht
- eet niet de hele dag door
- eet volop groente en fruit
- lees de informatie op de verpakking
- kijk voor meer informatie op voedingscentrum.nl

Vetten

Net als koolhydraten zijn vetten ook een leverancier van energie. Teveel vet en 'slecht' vet kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om op de hoeveelheid en soort te letten.

Cholesterol en Triglyceriden

Cholesterol is een vetachtige stof die in de lever wordt gemaakt. Cholesterol is nodig als bouwstof voor cellen en hormonen. Er zijn verschillende soorten cholesterol:

 • HDL-cholesterol (goed voor hart-en bloedvaten)
 • LDL-cholesterol (slecht voor hart- en bloedvaten)

Naast HDL -en LDL-cholesterol is er nog een vet in het bloed: triglyceriden. Wanneer dit te hoog is in het bloed (vooral als dat samen gaat met een laag HDL) is de kans groter op hart- en vaatproblematiek.

Verzadigde en onverzadigde vetten

onverzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren verhogen het cholesterol gehalte in het bloed. Wees dus voorzichtig met deze vetzuren. Deze komen met name in vette vleessoorten, volle zuivelproducten, chocolade, koekjes en gebak voor.

Onverzadigde vetzuren zijn nodig voor allerlei functies in het lichaam. Deze hebben een goede invloed op het cholesterol in het bloed. Dus eet men vet, kijk dan vooraal naar de onverzadigde vetten. Deze zitten vooral in plantaardige oliën, vloeibare boters, noten en vette vis. Er bestaan 2 soorten onverzadigde vetzuren:  

 1. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren (olijfolie)
 2. Meervoudige onverzadigde vetzuren (zonnebloemolie)

Alcohol

alcoholische dranken

Wees matig met alcoholgebruik (1-2 dagen per dag) Wees voorzichtig met grote hoeveelheden alcohol. Alcohol heeft namelijk een vertraagd hypoglycemisch effect. Deze glucoseverlaging kan langere tijd aanhouden. Er zal dan op een later moment koolhydraten genuttigd moeten worden of de insuline aangepast moeten worden.

 • Een glas jenever bevat 0 gram koolhydraten, een glas bier 7 gram en zoete wijn 20 gram koolhydraten

Overgewicht

Als u te zwaar bent dan is afvallen een mogelijkheid om een betere regulatie te bereiken en het risico op complicaties te verlagen. Bovendien heeft u dan wel een hogere kans op een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk.

Afvallen is niet eenvoudig en vergt doorzettingsvermogen. De andere kant van de medaille is zeer gunstig: met afvallen kunt u een betere diabetesregulatie bereiken en het risico van complicaties verlagen. Lichaamsbeweging is dan ook erg belangrijk. U kunt dan denken aan flink tuinieren, de trap nemen ipv de lift, of maak regelmatig een wandeling of een fietstocht. Elke dag 30 minuten bewegen is goed voor uw lichaam. Met 60 minuten per dag bewegen gaat u al richting afvallen. Lees meer tips over bewegen bij ons hoofdstuk over sport en bewegen.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Ga één halte terug: naar mogelijke therapieën

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.