Alles over Diabetes Nieuwsitem

Kunstmatige alvleesklier

Wat is een kunstmatige alvleesklier?

In het kort vervangt het de functie van de alvleesklier m.b.t het regulieren van de glucosewaarden. Een kunstmatige alvleesklier of een bionische alvleesklier doet een glucosemeting m.b.v. een glucosesensor en de pomp of CGR (continue glucose regeling) zorgt dat de glucosewaarden stabiel blijven. Nooit meer in je vingers prikken, nooit meer insuline spuiten/toedienen en nooit meer nadenken over koolhydraten en berekeningen. Het gaat allemaal vanzelf, zonder daar bij na te denken.

Hoe werkt het?

Deze kunstmatige alvleesklier werkt met 2 glucosesensoren (Medtronic Enlite) die continue de glucosemeten. (1 ter controle en tegelijk ook handig bij vervanging van een sensor) Daarnaast draagt men ook een hartslag band/ accelerometer.
Alle gegevens worden berekend middels een zelflerend algoritme. Zelf-lerend wil zeggen dat het algoritme zich aanpast aan de gebruiker.
En vanuit deze berekeing kan de pomp insuline laten afgeven of glucagon (om lage bloedsuikers te compenseren)
Met een mooi woord noemen ze dit Closed - Loop (gesloten keten) Het neemt dus de gehele diabetesregulatie over.

2017?

Dit is zeker geen science fiction. Sterker nog, met een beetje geluk is het 2017 op de markt.
Er volgen dit jaar en in 2016 in totaal 3 klinische testen. De 2e klinische test gaat uitmaken over er CE wordt aangevraagd, waarna er de laatste test volgt met 100 deelnemers vanuit Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Glucagon in de pomp

De samenwerking met Novo Nordisk is in volle gang om glucagon in een pomp te kunnen gebruiken. Er wordt nu glucagon gebruikt uit de oranje rescue kit. Om glucagon stabiel in de pomp te krijgen, zijn er aantal bewezen studies nodig om toestemming te krijgen vanuit de EU.
De bedoeling is om de glucagon 100 dgn in een pomp te kunnen houden. Deze onderzoeken kunnen een aantal jaren duren, voordat deze echt voor de pomp geschikt zijn. Deze zal in 2016 gaan starten.

Wat gaat dat kosten?

Er wordt voorzichtig een bedrag van €2500 genoemd voor de pomp. Daarnaast zullen de kosten voor de glucosesensoren nog komen. Al met al zo'n €6000 op jaarbasis en dat is zeer goedkoop te noemen. Op de achtergrond is men al bezig met de zorgverzekeraars om deze innovatie vergoed te krijgen.

 

 

De informatie op Alles over Diabetes.com is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

meer nieuwsitems over Diabetes...
Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/allesoverd/domains/allesoverdiabetes.com/application/modules/default/controllers/NieuwsController.php on line 17
Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.