Alles over Diabetes Nieuwsitem

EASD 2018 hoogtepunten

Freestyle Libre 2 - Abbott

freestyle-libre-2

Het grootste nieuws van Abbott is dat er een opvolger komt van Freestyle Libre – Freestyle Libre 2 genaaamd. Deze heeft een CE certificaat en mag dus de Europese markt op. Dat gaat Abbott als eerste doen in Duitsland (december) en daarna volgen de andere landen.

Freestyle Libre 2 heeft een bluetooth verbinding waardoor de optie van alarmen mogelijk is. Voor wie alarmen nodig heeft, kan dat dus zeer handig zijn. Men kan een hoog glucose alarm, laag glucose alarm en signaalverlies alarm (meer dan 6 meter afstand tussen reader en sensor) aanzetten. Gaat een bepaald alarm af, dan zie je een boodschap op het display. Er zal dan een scan gedaan moeten worden, om de waarden en trendpijl te kunnen zien. Het is daardoor nog steeds geen CGM systeem. Alarm- Scan -Act is dan ook de leus.

De accuraatheid van het systeem gaat ook omhoog. Kortom het systeem wordt daarmee nog betrouwbaarder. De MARD (afwijking tussen sensor meting en bloedglucose in analyser) is 9,5%. Met name op dag 1 van plaatsing meet de sensor nauwkeuriger.

Qua prijs zal er geen verschil schijn.

Bron: abbott.mediaroom.com

G6 - Dexcom

dexcom-g6

Dexcom introduceerde tijdens dit EASD congres hun G6 systeem. Met deze nieuwe G6 gaat hun accuraatheid ook omhoog  De sensor kan nu 10 dagen blijven zitten, behoeft geen vingerprik kalibratie (als de waarden niet uit de pas gaan lopen) en heeft een nieuw systeem om de sensor aan te brengen. Op zich niet helemaal nieuw, aangezien dit ook op het Amerikaans congres (ADA) is gepresenteerd.

De nieuwe G6 wordt nu gelanceerd in Nederland. Ook andere Europese landen doen mee aan de introductie (Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje)

Tijdens een van de lezingen werd de G5 vergeleken met Freestyle Libre. De G5 zou beter presteren om hypo's te voorkomen. Niet geheel vreemd, aangezien Freestyle Libre geen alarm heeft om deze populatie met hypo-unawereness te waarschuwen bij naderende lage waarden. De strategie van Dexcom wordt duidelijk- zij willen dat mensen met een meermaal daags insuline schema een CGM gaan gebruiken.

Bron: www.dexcom.nl

Diabeloop

diabeloop

Het plan van Diabeloop is om begin volgend jaar hun closed loop systeem te introduceren. Dit systeem gebruikt de Kaleido insulinepomp met momenteel de Dexcom G5 sensor. Tijdens de lancering zal dit met de Dexcom G6 gebeuren. Frankrijk en Duitsland krijgen hierbij de primeur.

De Kaleido insulinepomp kennen we eigenlijk al (Nederlandse makelaardij)  Goed om te zeggen dat het belangrijk onderdeel in de handheld van Kaleido zit. Deze maakt de berekening op basis van input  over maaltijden, grootte van maaltijden , beweging ,etc om de closed loop te voorzien van feedback. 

Bron: www.diabeloop.fr

Omnipod - Insulet Corporation

De maker van de Omnipod was ook actief. Helaas hebben we geen beeld van de nieuwe Dash kunnen bemachtigen. Dat wordt toch nog even afwachten. Qua strategie proberen ze actief achter de Animas insulinepomp gebruikers aan te gaan.

Bron: www.myomnipod.com

CareSens - I-sens

caresens-expert-i-sens

I-sens kennen wij in Nederland alleen van de bloedglucosemeters CareSens. Op het EASD congres concentreerde zij zich alleen op de CareSens Expert+ wat meer op zijn plaats is in het ziekenhuis. Zij waren vooral op zoek naar distributeurs om afzet van deze nieuwe meter te garanderen.

Bron:www.i-sens.com

Lifescan - Verio Reflect

verio-reflect

Ondanks dat Lifescan niet meer actief is op de Nederlandse markt gaat het in Europa gewoon verder. Tijdens dit EASD congres hebben ze een nieuwe bloedglucosemeter geïntroduceerd. De Verio Reflect is de opvolger van de Verio. Het is een smalle meter vergelijkbaar met de IQ en werkt met een 6 kleurencodes. Deze meter zal in november in Frankrijk verkrijgbaar zijn en daarna in Italië.  

Per 1 oktober is Lifescan een onafhankelijke firma geworden. Het is geen onderdeel meer van de Johnson & Johnson company.

Bron:www.onetouch.com

Menarini- RapidCalc app

Menarini liet op de EASD de Glucomen Areo/ Glucofix zien en daarnaast met name hun nieuwe RapidCalc app wat met al hun meters met in 2019 zal gaan werken.

Deze app is een bolucalculator voor de mensen met een basaal - bolus schema. Het heeft de volgende kenmerken:

 • Intelligent systeem om insuline aan boord (in het lichaam) te weten
 • Aanbevolen insulinedosis gebaseerd op bloedglucose, koolhydraten en insuline aan boord
 • Automatische selectie van voor-maaltijd bloedglucosestreefwaarden
 • Automatische selectie van correctiefactor en koolhydraatratio
 • Snelle gegevensinvoer
 • Herinneringen voor basaal doseringen
 • Aanpassing dosering bij intensieve en langdurige beweging
 • Grafische weergave van bloedglucosemetingen en trendgegevens
 • Overzicht voor glucose en koolhydraten
 • Schatting van HbA1c op basis van gemiddelde metingen
 • Historisch overzicht van 90 dagen
 • Keuze voor mmol/L of mg/dL eenheid
 • Directe invoer van koolhydraten in gram of in porties van 10g, 12g of 15g
 • Keuze voor % of mmol/mol eenheid om HbA1c te tonen
 • Keuze van meeteenheden voor koolhydraat-ratio's
 • Keuze van doelstellingen, waarschuwingen en ideale glucose levels

Bron:www.menarinidiagnostics.nl

A6 Touchcare CGM - Medtrum

Medtrum-a6-touchcare-cgm

Deze Chinese fabrikant lanceert hun A6 Touchcare CGM systeem en hun patch insulinepomp op de Europese markt. Beide componenten kunnen zorgen voor een slimmere insulinepomp die bijvoorbeeld automatisch kan stoppen op basis van sensor gegevens. Verassend is dat zij inmiddels contact hebben in 7 landen, waaronder Nederland.

Er is echter nog maar een Chinese publicatie waarbij hun CGM systeem een MARD van 9% laat zien. Een interessante fabrikant om in de gaten te houden met betrekking hun ontwikkelingen.

Bron:www.medtrum.com

670G - Medtronic

670g

Medtronic stond uiteraard met hun langverwachte hybride closed loop 670G (automatisch afgifte- op basis van CGM sensor- van insuline) op het EASD congres. Deze insulinepomp wordt, in kwartaal 4, langzaam leverbaar voor Nederland. Samen met de andere landen zoals Engeland, Zwitserland en de Scandinavische landen. Later volgen Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje.

De voorraad/krapte voor wat betreft sensoren is verleden tijd. Mooi positief nieuws!

Bron:www.medtronicdiabetes.com

mySugr - Roche

mySugr

We weten inmiddels dat Roche mySugr heeft aangekocht en dat is te zien aan wat zij uitdragen naar buiten. Het doel is dat meerdere apparaten uitgerust worden om met de mySugr app te communiceren. Middels een bluetooth connector kan bijvoorbeeld een Accu-Chek Mobile bloedglucosemeter communiceren met de mySugr app. Daarnaast is er de Accu-Chek Instant, met ingebouwde bluetooth die eenvoudig kan communiceren met de app.

Ook de huidige Smartpix kan met de mySugr app communiceren. Dit kan vooral erg handig zijn binnen de verschillende ziekenhuizen, die vaak al gebruik maken van Smartpix.

Tijdens een van de lezingen was er een apart symposium over de Eversense XL. Een studie uit Canada liet zien dat deze implanteerbare sensor 180 dagen mee kan gaan en in 78% van de gevallen bij 36 mensen met type 1 diabetes, een MARD van 9,4% liet zien. Het implanteren van de sensor zou volgens de spreker niet meer dan 15 minuten bedragen.

Bij 95% van de testpersonen kon de sensor met gemak 90 dagen mee. Bij 180 dagen was dat 78%.

Bron:www.accu-chek.nl

t:slim X2 - Tandem Diabetes

tslim-x2-tandem

Wederom een nieuwe naam op Europese bodem. Het Amerikaanse bedrijf lanceerde hun t:slim X2 insulinepomp. De insulinepomp heeft een combinatie met een CGM systeem – Dexcom G5. Daar komt in 2019 wel verandering in. Dan moet de koppeling met de Dexcom G6 gereed zijn.

Momenteel heeft Tandem Diabetes een distributeur in Zweden, Denemarken, Noorwegen en zullen distributeurs in Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk volgen. Het product zou direct leverbaar moeten zijn, echter voor Nederland is er nog geen direct bewijs gevonden.

Tijdens een van de lezingen werd de PROLOOG studie gepresenteerd, een t:slim X2 met een Dexcom G5 systeem om lage glucosewaarden te voorspellen. Conclusie in deze studie was, dat hypoglykemieën werden voorkomen met 31%.

Wij zijn erg benieuwd wanneer deze insulinepomp voor de Nederlandse gebruiker beschikbaar wordt.

Bron: www.tandemdiabetes.com

meer nieuwsitems over Diabetes...
Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/allesoverd/domains/allesoverdiabetes.com/application/modules/default/controllers/NieuwsController.php on line 17
Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.