Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar te weinig. Ook naar diabetes type 2 wordt veel onderzoek gedaan. Maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of komt er te weinig in het lichaam bij mensen met diabetes type 2? Omdat er een stof ontbreekt waardoor de insuline niet uit de alveesklier komt? Er is in ieder geval een tekort aan insuline in het lichaam bij mensen met diabetes type 2.
Mensen met diabetes type 2 hebben nog een ander probleem. Er komt teveel vet in het bloed- cholestorol.
Het duurt vaak jaren voordat mensen ontdekken dat ze diabetes type 2 hebben. Helaas beschadigt de diabetes het lichaam intussen wel. Daardoor wordt diabetes type 2 ook wel een sluipmoordenaar genoemd.
Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Hoe dat precies komt weten we nog niet. Wel weten we dat overgewicht en te weinig beweging het risico van diabetes type 2 kan vergroten. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met erfelijke aanleg. Komt diabetes type 2 in de familie voor?

Vroeger heette diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker / ouderdomsdiabetes. Mensen kregen het namelijk op oudere leeftijd. Nu zien we diabetes type 2 ook op jongere leeftijd. Dit heeft meestal te maken met leefstijl, beweging en voeding.
Factoren die de kans op diabetes type 2 / suikerziekte vergroten zijn:
-    Een hoge bloeddruk
-    Hart- en vaatziekten
-    Hoog cholesterolgehalte/ vetspiegel
-    Overgewicht (BMI >27kg/m2) , vooral met vet rond de middel (appelvormige omtrek om de middel groter dan 88cm voor vrouwen en groter dan 102cm bij mannen)
-    Zwangerschapsdiabetes
-    Roken
-    Afkomst. Bij mensen  van Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst komt diabetes type 2 meer voor.

Voor een diabetes type 2 risco test kunt u terecht op www.kijkopdiabetes.nl. Is er een verhoogd risico op diabetes type 2, ga dan naar uw huisarts.

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

 

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.