Apps | Koolhydraatkenner | Mijn Eetmeter | Helpdiabetes | Fatsecret | Voedingswaarde tabel | Platemate | Sweetbee | Myfitnesspal| bij diabetes

Betrouwbare koolhydraat apps

Apps zien we steeds meer opkomen als informatiebron voor koohydraat tellen. Daarin schuilt wel een klein gevaar. Welke is nu betrouwbaar en goed en welke juist niet? Een goede bron is bijvoorbeeld de NEVO tabel. Hier zit het RIVM achter. Hier is alles te vinden over voedingsmiddelen.

Hoe zit het verder met beschikbaarheid? Is het geschikt voor android (Google Play store) of juist alleen voor iOS in de App store? En de meest handige optie, is het zelf kunnen toevoegen/ aanvullen van voedingsmiddelen.

Hieronder een overzicht van veel gebruikte/ geadviseerde apps.

Koolhydraatkenner - android & iOS

koolhydraatkenner

Koolhydraatkenner is er zowel voor Android als voor Apple apparaten. Het geeft voor meer dan 1000 producten de hoeveelheid koolhydraten in grammen weer. De eenheid waarin dezee hoeveelheid is gegeven verschilt per product. Het zoeken in de lijst gaat redelijk eenvoudig middels de zoekfunctie. Producten kunnen zelfs gebundeld worden tot een zogenaamd eetmoment (bolus). Per eetmoment wordt de hoeveelheid koolhydraten geteld. Een dag kan uit meerdere eetmomenten bestaan. Daarnaast is het mogelijk om het voor de hele dag te berekenen. Deze app is ontwikkeld in samenwerking met artsen en diëtisten van Diabeter, het nationaal kenniscentrum voor diabetes.

Kosten:

€1,00 android

€1,79 iOS

Mijn Eetmeter - android & iOS

mijneetmeter

Met deze app, die ontwikkeld is door het voedingscentrum, kun jeen eetdagboek bijhouden. Het geeft inzicht in 25 verschillende voedingsstoffen; van vitamines en mineralen, tot vetten en koolhydraten. Deze app wisselt gegevens uit met de site Mijn Voedingscentrum. Als gebruikers log je in op de app met je inlognaam en wachtwoord.

HelpDiabetes - android (gratis) - iOS (€0,99)

helpdiabetes

Dit is een koolhydraatteller met een Nederlandstalige voedingstabel. De bron is onbekend.

Geef de hoeveelheden van de maaltijd in en de app berekent de totale hoeveelheid koolhydraten, vet, eitwitten en kilocalorieën. Het is ook mogelijk een berekening (benadering) te doen van de nodige hoeveelheid insuline, op basis van een persoonlijke koolhydraat-insuline-ratio (hoeveel gram koolhydraten kan gedekt worden met 1 EH kortwerkende insuline)

Fatsecret - android & iOS

fatsecret

CalorieTeller is een applicatie waarmee eenvoudig informatie van voedingsmiddelen en voedingswaarden opgezocht kunnen worden die u dagelijks eet. Daarnaast blijft u op de hoogte van uw eigen maaltijd-, activiteiten- en gewichtspatroon.

Het bevat ook een dagboek om bij te houden wat je eet. Deze app reketn uit wat de dagelijkse inname van calorieën, vetten en koolhydraten is.

CalorieTeller is makkelijk in het gebruik en beschikt over alle middelen om u te helpen bij:
- Snelle zoekopdrachten om het aantal calorieën en voedingswaarden van uw favoriete voedingsmiddelen, merken en restaurants te vinden.
- Barcodes scannen en handmatig barcodes invoeren.
- Het opzetten van een voedingslogboek om uw eetpatroon te plannen en bij te houden.
- Het opzetten van een activiteiten logboek om uw persoonlijk beweegpatroon bij te houden.
- Uw dieetkalender om te zien hoeveel calorieën u geconsumeerd en verbrand hebt.
- Uw persoonlijke weegschaal.
- Het documenteren van uw vooruitgang met uw eigen dagboek.

Daarnaast kunt u uw account online synchroniseren zodat u overal en altijd toegang hebt tot uw gegevens

Voedingswaarde tabel - android & iOS

voedingswaarde-tabel

Hiermee kan de voedingswaarde van voedingsmiddelen opgezocht worden. Zowel internationale als nationale tabellen.

De tabel geeft voor een ruim 1000 voedingsmiddelen de voedingswaarde, vitamines en mineralen weer.

Zo kunnen er:
- de voedingswaarde, vitamines en mineralen van producten opzoeken
- de gevoelswaarde en de gezondheidswaarde bekijken
- producten bekijken per 100g of per portie
- zien hoeveel je bij een gekozen product moet bewegen om deze te verbranden
- rangschikken op vetgehalte, zoutgehalte, etc
- per productgroep bekijken

Ook zit er een BMI (Body Mass Index) rekenmodule in.

 

Platemate | Sweetbee - android & iOS

Een app gemaakt in België onder de naam Sweetbee. Sweetbee heeft namelijk zelf ook een aparte app waarbij er koolhydraten opgezocht kunnen worden.

Wat platemate zo mooi maakt, wel enig geduld voor nodig, is dat er middels tablet of smartphone inzicht is in voeding. Via deze applicaties is er toegang tot de visuele koolhydraten voedingsdatabank van Sweetbee. U sleept gewoon het eten op het bord en Sweetbee zal alle berekeningen voor u maken. Indien er een aantal weekelijks terugkerende maaltijden zijn kan u ze eenvoudig opslaan als favoriete maaltijd, zo spaart u alvast nog extra tijd. Met de logboekfunctie kan u uw voedselinname elke dag bij houden, vergelijken met je bloedsuikerwaarden en uw eigen doelen in te stellen. 

MyFitnessPal - android & iOS

myfitnesspal

MyFitnessPal is een zeer bekende app (meer dan 40 miljoen gebruikers) die goed gewaardeerd wordt. Na een aantal aansporingen hebben we deze toch maar op genomen in de lijst van handige apps die koolhydraten kunnen tellen.

MyFitnessPal heeft de volgende voordelen:

Het heeft een zeer grote voedseldatabase - meer dan 6.000.000 soorten voedsel, en dat worden er elke dag meer. Grootste op het android platform.
- makkelijk invoeren van eten. Het onthoudt je favorieten, je kunt meerdere soorten voedsel tegelijkertijd invoeren, opslaan en zelfs gehele maaltijden toevoegen.
- Synchroniseert volledig met het web(www.myfitnesspal.com) zodat je vanaf jouw computer of telefoon kunt registreren. Daarnaast worden je gegevens ook online opgeslagen zodat je ze nooit kwijt kunt raken.
- Dieet samen met je vrienden. Men kan gemakkelijk vrienden toevoegen en elkaars voortgang volgen zodat je elkaar kunt steunen
- Uitgebreide functies waarbij je je eigen standaard eten en trainingen aan kan maken. Stel persoonlijke doelen in op basis van je dieetprofiel, en maak gebruik van de receptencalculator      - 6.000.000+ voedseldatabase met een grote selectie artikelen uit de wereldkeuken. Dagelijks wordt deze bijgewerkt.
- Barcodescanner. Scan de barcode van voedsel en vind gemakkelijk een overeenkomst in onze database.
- Ga alle belangrijke voedingsstoffen na: calorieën, vet, eiwit, koolhydraten, suikers, vezels, cholesterol en meer
- Veelgebruikt voedsel wordt automatisch onthouden voor gemakkelijke toegang
- Sla hele maaltijden op en gebruik ze opnieuw
- Receptencalculator - Voer je eigen recepten in en bereken de voedingswaarde
- Voeg meerdere artikelen tegelijkertijd toe
- Maak een onbeperkte hoeveelheid eigen voedsel aan

 

De informatie op deze website is puur en alleen informatief bedoeld. Op geen enkele wijze willen wij invloed uitoefenen op eventuele behandeling. Overleg altijd met uw behandelaar!

Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by OrangeLine Uitgeest ®, The Netherlands.